Nazilli Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü ve Nazilli Belediyesi Gençlik Eğitim Danışma ve Sosyal Etkinlik Merkezi (NAZGEM) tarafından Eğitimci Yazar Cihat Şener’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Hayatımız Sınav’ konferansı gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) hazırlanan 12.Sınıf ve Mezun öğrencileri için düzenlenen konferansta, sınav, sınav kaygısı ve motivasyon konuları kapsamlı olarak ele alındı. Konferansa NAZGEM Kurum Müdürü Tuncay Ayas, NAZGEM Eğitim Koordinatörü Ekrem Eskici, çok sayıda öğretmen, öğrenci ve aileleri katıldı.

‘ÖZGÜVENLİ OLUN’

Açılış konuşmasını yapan NAZGEM Kurum Müdürü Tuncay Ayas, öğrencilere başarılar dileyerek, eğitimci Cihat Şener’i kürsüye davet etti. Öğrencilere öncelikle sınavın zorluğunu anlatan Şener,” Bu sınavın içi de, önü de, arkası da zordur. Bu sınav ne ilktir nede son olacaktır. Bu sınav hayatın olan parçalarından biridir. Yaşamınız boyunca gireceğiniz sınavlardan biridir. Ben hala sınavdayım. Bugün burada bile bir sınav var. Yanlış bir şey söyleyemem sizi yanıltamam, çünkü vaktinizi alıyorum. Bu da benim sınavım. Sınava girmek kolaydır oradan çıkmak zordur. Vicdanla kendinle kalmak zordur. Ailen, akrabaların soracak, sen ne cevap verirsen ver hepsi kendince yorumlayacak. Sınav öyle 4 saatle biten bir şey değil. Abartmıyorum, yaşıyorsunuz zaten. Sınav zordur. Ama sınava gireceğiz. Sınavdan korkmak korkaklıktır. Çalıştıysan neden korkuyorsun? Özgüvenli olun, emek verdin yürüyün” diye konuştu.

‘SEN KADAR İYİYSEN O KADAR PAY ALIRSIN’

Hayat boyu bitmeyecek bir sınavda olduklarının altınız çizen tecrübeli eğitimci Şener, sınav sonrası öğrencilerin kendilerine öz eleştiride bulunmaları gerektiğini vurguladı. Şener,” Hayatınızı eğer bir tane sınava endekslediyseniz sıkıntı var demektir. Çünkü bu sınav bitecek başka sınavlar başlayacak. Kendinizi hazırlayın sınavlar hiç bitmeyecek. Ama bu sınav önünüzdeki en büyük sınav. Bu sınav senin geleceğin ve önemli. Sınav sorular çözülsün diye ortaya konulan bir şeydir. Kendinizi hazırlayamadıysanız, kendinizi dönün aynaya bakın o zaman. Sen ne kadar kendini hazırladıysan, ne kadar iyiysen o kadarda pay alırsın. Hiç kimseye kızmayacaksın. Gerçekleler yüzleşmek gerekiyor. Sınavın senin önüne geçmesine izin vermemen gerekiyor. Omuzların dik duracak. Zor mu soracaklar? Evet zor soracaklar. Bilmiyorsan zor, biliyorsan kolay, yarım yamalak biliyorsan en kötüsü. Tavsiyeler var bu günlerde. Uzmanlar diyorlar ki, ‘Sakın boş bırakmayın’ bu nasıl bir tavsiyedir? Bu atın demektir. Sakın adın kadar emin olmadan cevaplamayın. Soruyu okursun, anlıyorsan çözersin, çözüyorsan cevabı bulursun. Süreç budur. Sınavla bütünleşin. Mücadele edeceksiniz. Sınav bir aydınlanmalıdır. Yapamazsan otur öz eleştirini yap. Öz eleştiri çok önemli” şeklinde konuştu.

‘GERÇEKLERLE YÜZLEŞİN’

Üniversite sınavında sadece anlatılanın sorulmayacağını, yoruma ve çözümleme becerilerini ön plana çıkaracağını ifade eden Şener, sınavda en büyük etkenin konsantrasyon olduğunu belirtti. Şener,” Sınav bir konsantrasyon işidir. Aklınız başka bir yerdeyken soruyu çözemezsiniz. Sınav insanı mutlu eder mi? etmez ama yapılması gereken bir şey bu. O zaman yapacaksın. Yabancı dilde bir cümle vardır ‘Just do it’. Bu slogan tam üniversite sınavı içindir, yap ve çık. Özenmelisin o gün kendine özenmelisin ve ciddiye almalısın. Üniversite sınavı sana sadece anlatanı sormayacak. Sana anlatılanları yorumlamanı ve çözümlemeni sunacak. Test sorusu dediğin şey dünyanın en zor en karmaşık en akıllıca yönetmelerinden biridir. Çünkü test sorusuyla sen elmayı armuttan, sapı samandan çöp olarak ayırt edebilirsin. Gireceğin sınav sanmayın ki sorulardan oluşmuş bir kitapçıktan ibaret, hayır değil. Bu sınavda seçileceksiniz. İstediğin kadar hava at çevrene. Sınav sana bir fotoğrafa çekecek sana koyacak önüne. Bir puan çıkacak karşına. Bu sınava 3 buçuk milyon adam başvurdu. Bu sayı sizi korkutmasın bunun 2 buçuk milyonu zaten rakibiniz değil. Kaldınız 1 milyon kişi. Bu 1 milyon kişi aranızda yarışacaksınız. Sakin olacaksanız kolay değil ama bunu yaparsan öne geçeceksiniz. Gerçeklerle yüzleşin” diyerek sözlerine son verdi. Konuşmasının ardından Eğitimci Şener öğrencilerin sorularını yanıtladı. Program, Eğitimci-Yazar Cihat Şener’e çiçek takdim edilerek ve NAZGEM öğretmenleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çekilerek son buldu.