CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve ülke genelindeki 21 köy enstitüsünün ziyaret edilmesinin planlandığı Çözüm Köy Enstitüsü çalışmasının 16’ncı durağı, Aydın oldu. Çözüm Köy Enstitüsü çalışması kapsamında Efeler’deki Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi’nde söyleşi düzenlendi. Söyleşiye CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Muğla Milletvekili Suat Özcan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Derneği Genel Başkanı Ethem Duygulu, CHP İl Başkanı Ali Çankır, İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Dinç, ilçe başkanları, Eğitim İş Aydın Şube Başkanı Şaban Özdemir ve Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Derneği Aydın Şube Başkanı Remzi Çomakçı da katıldı.

"FARKLI EĞİTİM ALDIKLARINA ŞAHİT OLUYORUZ"

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan söyleşinin açılış konuşmasını, CHP İl Başkanı Çankır yaptı. Çankır, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da 22 Eylül 1924’te ‘Bir milleti hür, bağımsız, şanlı ve yüksek bir toplum olarak yaşatan da köleliğe, yoksulluğa düşüren de eğitimdir’ diyerek, milletine bir yol haritası çizdiğini söyledi. Köy enstitülerinin kurulmasında emeği geçen Hasan Ali Yücel, Hakkı Tonguç, Mustafa Necati ve diğer büyüklerini saygı ile andığını belirten Çankır, köy enstitülerinin genç cumhuriyetin ilim ve bilim yuvası olduğunu, fikri ve vicdanı hür nesiller yetiştirdiğini, yetiştirdiği öğrencilerle ülkenin kalkınmasına katkı sunduğunu ve cumhuriyetin ayakta kalmasının en önemli yapı taşlarından biri olduğunu söyledi. Son 20 yılda eğitimin bilerek ve istenerek içinin boşaltıldığını savunan Çankır, “Gariban ve zengin çocuklarının farklı eğitim aldığına, ders kitaplarında çocuklarımızın bilinçaltına işlenecek konular koyulduğuna, çocuklarımızın gelişimine göre değil, mecbur bırakılan sisteme karşı çabalara şahit oluyoruz” dedi. Çankır, bakandan bakana eğitim politikalarının değiştirildiğini, kişinin bakışına göre eğitim politikaları oluşturulduğunu dile getirdi.

"HAYALLERDE KALIR"

“Bir ülkede adalet taraflı, eğitim noksan olursa o ülkenin gelişmesi ve kalkınması ancak hayallerde kalır. Bugün iktidarın bir ülkenin geleceğini şekillendiren eğitim sistemindeki bilgi ve beceriksizliği ile var olan sorunlardan birçok gencimiz ne yazık ki ülkesini terk etmek zorunda kalıyor” diyen Çankır, güçlü bir eğitim ve Türkiye için çözümün köy enstitüleri olduğunu sözlerine ekledi. Sivil toplum örgütü temsilcilerinin birer konuşma yapmasının ardından söyleyişe geçildi. Söyleşi öncesinde ise milletvekilleri, Ortaklar eski Köy Enstitüsü’nde incelemelerde bulundu.