Pandemi sürecinde halkın ilaca ve sağlığa erişiminde eczanelerin oynadığı role dikkat çeken Karaarslan kronik rahatsızlıklara ait ilaçların, günü geldiğinde doktora gitmeye gerek olmaksızın devam reçetesi uygulaması kapsamında bir imza karşılığında eczanelerden temin edilebildiğini hatırlattı. Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecinde başlattığı bu uygulamayı devam ettirerek, bazı hastalık grupları hariç kronik rahatsızlıklara ilişkin rapor sürelerini 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzattığını kaydeden Karaarslan, “Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu daha önce bazı ilaç gruplarında sonlandırdığı reçetesiz ilaç temini uygulamasını 1 Haziran 2022 tarihi itibarı ile tüm ilaç grupları için sonlandırdı. Hastalarımız artık tüm ilaçlarını pandemi öncesinde olduğu gibi hekimlerine reçete ettirerek eczanelerimizden temin edebilecekler. Bazı ilaçlar raporlu olsalar dahi sadece belli uzmanların reçete etmesi durumunda ödeniyor. Hali hazırda hastanelerde özellikle belli branşlarda randevularda yığılma hatta randevu alamama durumu söz konusu. Bu nedenle belli uzmanların reçete etmesi halinde ödenen ilaçları kullanan hastlarımızın mağduriyet yaşamamaları için randevularını bir an önce planlamalarını öneriyorum” diye konuştu.

KARAR TEKRAR DEĞERLENDİRİLMELİ

Devam reçetesi uygulamasının bazı ilaç gruplarında devam etmesinin hastanelerdeki yoğunluğu azaltacağını ifade eden Karaarslan, şöyle konuştu: “Pandemi sürecinde başarılı bir şekilde ilaç temini sürecini yürüten Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hastanelerde belli branşlardaki yoğunluk nedeniyle oluşabilecek hasta mağduriyetlerini önlemek adına, çok özel ilaçlar dışında kalan tüm ilaçların yıl sonuna kadar aile hekimleri tarafından reçete edilmesinin önünü açmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Dahası, pandemi sürecinde başlatılan devam reçetesi uygulamasının belli ilaç grupları için devam ettirilmesinin hastanelerde oluşacak emek ve zaman kaybını önleme yanında halkımızın sağlığa erişiminde olumlu katkısı olacağını öngörüyor ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tekrar değerlendirilmesini öneriyorum.”

SAĞLIK HİZMETİNİN PARÇASIYIZ

Karaarslan, “Avrupa ülkelerinin bir çoğunda eczacılar sundukları normal hizmetlerin yanında nitelikli sağlık hizmetleri sunarak meslek hakkı alıyor. İngiltere belli ilaç gruplarında eczacılara reçete yazma yetkisi tanımaya hazırlanıyor. Pandemi sürecinde eczaneler güven merkezi olmaları, yaygınlıkları ve kolay erişilebilirlikleri ile birinci basamak sağlık hizmet sunumunun ne kadar önemli bir parçası olduklarını ispatlamışlardır. Biz eczacılar Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sağlık sisteminde daha etkin olmaya, sorumluluk almaya hazırız” diyerek pandemi sürecinde olduğu gibi bundan sonra da eczanelerin sorumluluk almaya devam edeceğini dile getirdi.