Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış birçok sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Akaryakıt zamlarının etkilediği bir diğer sektör de sürücü kursları. Nazilli Sürücü Kursu Kurucusu aynı zamanda Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Atalay, kurs ücretlerinin yeniden güncellenmesi için başvuru yaptıklarını açıklayarak, akaryakıta gelen zamların sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

‘MAZOT ZAMLARI KURSLARA BÜYÜK BİR YÜK GETİRDİ’

Sürücü kurslarının ücret tespitlerinin yılda bir kez yapıldığını ancak 2021 yılı Kasım ayında yapılan ücretlendirmelerin mazot ve benzin yapılan zamlarına yenik düştüğünü söyledi. Atalay, “Sürücü kurslarının zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyebiliriz. Ücret tespitlerimizin yılda bir defa yapılır. 2021 Kasım ayında yapılan ücret tespitinde, benzin ve mazotun litresi 7 liraydı. Bizler o süreçte ücret tespiti yaptık ve ilanlarımızı o şekilde girmiştik. Yani maliyet hesapları benzin ve mazot 7 lira üzerinden belirlendi. Günümüzün şartlarında benzin ve mazota gelen zamlarda 25 liraya çıktığını görüyoruz. Bu da sürücü kurslarına büyük bir yük getirdi. Bunun yanı sıra asgari ücretin artışı da eklendi. Ayrıca araçların bakımı geçen seneye oranla yüzde 200 ile yüzde 300 civarında artış gösterdi. Zorlu bir dönemden geçiyoruz bununla ilgili konfederasyonumuzun girişimleri devam ediyor. Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğüne müracaatlarımız yapıldı muhtemelen en kısa sürede yeni ücret güncellemesi yapılacaktır. İnşallah bu da sürücü kurslarını rahatlatacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

‘SÜRÜCÜ KURSLARI PARA KAZANMIYOR, ZARARDA’

Kurs kayıt ücretlerinin sadece mazot ve benzine verildiğini altını çizen Atalay, “Şu anda 3 bin 300 lira B sınıfının ücreti. Sürücü kursları bu parayı alıp cebine koyuyor diye düşünmeyin. Bir adayın 14 saat akan trafikte direksiyon eğitimi var. Aracın buradan Ankara’ya gidip döneceğini var sayarsak kursiyerin verdiği 3 bin 300 lira sadece yakıta gidiyor. Tabi kursiyeri kaydettiğimiz andan itibaren bir vergi doğuyor. Kurumlar vergisine ortalama yüzde 25 baz alırsak bunu da kayıt parası üzerine eklediğimizde şu anda sürücü kursları, maalesef para kazanmıyor zararda. 3 bin 300 lira kurumlara hiçbir şekilde fayda sağlamıyor. Petrole girmeye korkuyoruz. Geçen yıl ortalama 50 lira yakıt yakan bir aracımız bugün 200 lira yakıyor günde. Haziran sonuna kadar fiyat güncellemesini bekliyoruz. Yeni gelen fiyatların en kötü yüzde 50’nin üzerinde bekliyoruz yani 4 bin civarında olacak. Yüzümüzü güldürmeyecek ama zarar da ettirmeyecek. Ayakta durmamızı sağlayacak bir para” şeklinde konuştu