Atatürk bulvarı üzerinde bulunan Atatürk anıtı önünde düzenlenen etkinliğe Kuşadası'nda yaşayan Ukraynalılar, Kent Konseyi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

ULUSAL KİMLİK FİKRİNE BAĞLI OLARAK KUTLUYORUZ

Kuşadası Kent Konseyi yürütme Kurulu Üyesi Ukraynalı Olena Burgaç yaptığı açıklamada, tüm dünyada Ukraynalıların kutladığı Vişivanka (Vyshyvanka) Günü’nün Kuşadası’nda 4. kez kutlandığını ifade ederek, " Türkiye, ABD, Tayland, Almanya, Belçika’nın aralarında bulunduğu 60 farklı ülkede kutlamalar yapılıyor. Her yıl Mayıs ayının üçüncü Perşembe günü yapılan kutlamalara, Ukraynalıların ulusal nakış işlemeli gömleği ismini veriyor. Ulusal nakışlı Vişivankalarını giyenler, bulundukları kentin simge meydanı veya anıtı önünde toplanarak kutlama yapıyor. Kuşadası’nda yaşayan Ukraynalılar da ulusal kimlik fikrine bağlılık göstermek için Vişivanka giyerek bugün bu güzel meydanda, Atatürk Anıtı önünde sizinle toplandık” dedi.

NAKIŞ GÜNÜ’NDE HERKES BİR OLUYOR

Burgaç, “Vişivanka Günü’nün cinsiyetleri, sosyal statüleri, dini inançları veya siyasi görüşleri ne olursa olsun tüm Ukraynalıları birleştirdiğine inanıyoruz. Vişivanka günü, nakışlı etnik kıyafetlerin yaratılması ve giyilmesi ile ilgili atalarımıza ait gelenekleri koruma amaçlı ulusal kutlamalardır" ifadelerini kullandı.
Kuşadası Ukrayna Kültür Derneği üyeleri de, nakışın Ukraynalıların yaşam ve kültürünün organik bir bileşeni olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “İşlemeli gömlek, bizim gururumuz, sembolümüz ve hazinemiz. Ukrayna’nın yüzyıllardır süren kültürel geleneğine ait.
bizim gücümüz ve kimliğimiz. Vişivanka günümüzü savaşın gölgesinde kutluyoruz, kalbimiz Ukrayna için çarpıyor.”

VİŞİVANKA (VYSHYVANKA) GÜNÜ NEDİR?

Gömlek üzerine nakış işlenmesine verilen isimdir. Nakış Ukrayna'da önemli bir zanaattır ve kendi tarzları ve renkleri ile yerel stillere uygun farklı teknikler mevcuttur. Geleneksel olarak iplik, kabuk, yapraklar, çiçekler, meyveler ve benzerleri kullanılarak lokal formüllere göre renklendirilir. Bu şekilde, yerel çevre tam anlamıyla nakış rengine yansır. Geleneksel kültüre sahip çıkmak adına Vişivanka Günü’nü ise 2006 yılında arkadaşlarıyla başlatan ise Chernivtsi Ulusal Üniversitesi öğrencisi Lesya Voroniuk oldu. Arkadaşlarıyla bir gün seçip, o gün herkese Vişivanka giymelerini önermelerine, diğer öğrenciler ile üniversite yönetimi de destek verdi. Birkaç yıl içinde ise tüm Ukrayna’da ulusal festival ölçeğini kazandı. Günümüzde ise Ukrayna dışında dünyanın 60 ülkesinde destekleniyor ve kutlanıyor.