Fen bilimlerinden Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerine yönelik uygulama yapılmasını sağlayacak çok sayıda materyalle donatılan sınıfta özellikle gökyüzünde inceleme yapmayı sağlayacak teleskop, henüz Türkiye’de örneği bulunmayan maglev hızlı treni modeli, elektriği kablosuz ileten tesla bobini dikkat çeken materyaller arasında yer aldı. 25 yılı aşkın Öğrenci Servis Şoförlüğü yapan ve 64 yaşındayken 10 Mayıs 2021 tarihinde Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden Yaykın Mahalle sakinlerinden Durmuş Tarhan'ın anısına oğlu Erhan Tarhan'ın katkılarıyla oluşturulan Durmuş Tarhan Bilim Sınıfının açılışına Belediye Başkan Yardımcısı Erbil Avcı, Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, CHP İlçe Başkanı Cengiz Çumralı, Kadın Kolları Başkanı Pınar Üvez, İYİ Parti Başkan Vekili Nail Kurt, geçmiş dönemde MHP’den İl Genel Meclis üyeliği yapan Halil İbrahim Karaçam, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, Servis Kooperatifi Başkanı Mahmut Burgaz, servis şoförleri, muhtarlar, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler, daha önce okula Akıl ve Zeka Oyunları Sınıfı kazandıran hayırsever Olcay Özsoy, Durmuş Tarhan’ın eşi Gülhanım Tarhan, oğlu Erhan Tarhan, aile üyeleri, Karacasu’dan gelen davetliler ile Yaykın halkı katıldı. Saygı duruşu yapılıp İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende okulun yapılmasına katkı sunan Hayırsever Erhan Tarhan ve Okul Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Küçükkonuklar’a Okul Müdürü Murat Şahin birer plaket takdim etti. Açılış konuşmalarının ardından Tarhan ailesi ve protokol üyeleri hep birlikte açılış kurdelesini kesip sınıfı gezdi. Öğrenciler öğretmenleri ile birlikte yaptıkları derslere yönelik modeller hakkında misafirlere tek tek bilgi verdi.

“ADI SONSUZA KADAR YAŞAYACAK”

Törende bir konuşma yapan Okul Müdürü Murat Şahin, “Yaykın İlk ve Ortaokulu Bilim sınıfına kavuşuyor projesi kapsamında öğrencilerimizin yaparak yaşayarak kalıcı öğrenmeler gerçekleştirdiklerini gördük. Ne mutlu bize ki bu hedefimizi hayata geçirdik. Bugün sizlerin de burada olmanız sebebiyle onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Projemizin uygulanmasına olur veren Kaymakamlık makamına, açılışımıza her türlü desteği veren Karacasu Belediye Başkanımız Mehmet Erikmen’e, maddi imkanlarını seferber eden Aydın İl Milli Eğitim Müdürümüz Seyfullah Okumuş’a, proje konusunda bizi yüreklendiren Karacasu Milli Eğitim Müdürümüz Aşkın Güneş’e, rahmetli Durmuş Tarhan amcamızın oğlu hayırsever Erhan Tarhan’a, projemizin fikri alt yapısını oluşturup şu an tayinleri sebebiyle burada olmayan Ceylan ve Gizem Kök öğretmenlerimize, sınıfımızın bilim ışığında donatılmasında emeği geçen Fen Bilimleri Öğretmenimiz Murat Özgen’e, öğrencilerimiz için ne yapabiliriz diye sorduğumuzda mesleki bilgilerini bizlerden esirgemeyen okulumuz öğretmenlerine, maddi sıkıntı yaşadığımızda neredeyse bir maaşını bizlere vererek sıkıntımızı gideren, sınıfımızın tadilatının her aşamasında emeğini esirgemeyen Okulumuz Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Küçükkonuklar ve eşi Hayriye Küçükkonuklar’a teşekkür ederim. Merhum Durmuş Tarhan amcamıza Allah’tan rahmet diler, onun adının sonsuza kadar yaşatılacağını bilmekten onur duyduğumu belirtmek isterim” dedi.

“EĞİTİME KATKI SUNMAKTAN MUTLUYUZ”

Hayırsever Erhan Tarhan, “Bir mümin vefat edince bir ameli kesilir. Yalnız 3 amelinin sevabı amel defterine yazılmaya devam eder. Bunlar sadaka-i cariye, faydalı kitapların ve temiz çocukların kendisi için ettikleri dua ve istiğfarların sevaplarıdır. Ben de bu sebeple 10 Mayıs 2021’de vefat eden rahmetli babamı hayırla anan nice temiz çocuğun yetişmesi için okulumuza elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Babamın, benim ve büyük ihtimalle çocuğumun okulu olacak bu okulda öğrencilerimizin daha kaliteli, çağa uyum sağlamış, deneyimleyerek öğrenme metotlarını kullandığı bu sınıfta yıllarca rahmetli babamın anılmasını sağlamak en büyük gayemdir. Mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

UYGULAYARAK ÖĞRENİP GELECEĞİN MESLEKLERİNE ADIM ATACAKLAR

Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, “Öncelikle Durmuş amcamızın mekanı cennet olsun. Rabbim inşallah Peygamberimiz Efendimizin yanında olanlardan eylesin. Böyle bir sınıfın oluşmasını sağlayan Durmuş amcamızın eşinden, çocuklarından ve tüm ailesinden Allah razı olsun. Projeye desteklerinden dolayı Müdür Yardımcımız Ömer Faruk Küçükkonuklar ve eşine, Okul Müdürümüze ve tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” dedi. Sınıfın oluşturulmasında görev alan Fen Bilimleri Öğretmeni Murat Özgen, “Pascal prensibine göre çalışan makinaların minyatürlerini yaptık. Hayatı kolaylaştıran basit makinaların çalışma sistemini anlatan makinaları burada anlatıyoruz. 5. Sınıf Fen Bilimleri ünitelerindeki önemli belli başlı konu başlıklarının hafızada kalmasını sağlamak amacıyla oyunla dersi öğretmeye yönelik Fen Tabu oyununu oluşturduk. Japonya ve Çin’de yaygın olan yere temas etmeden manyetik alanla hareket eden hız trenlerinin çalışma prensibini anlatan bir tasarım yaptık. 7 ve 8. Sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersindeki elementleri uygulamalı bir şekilde öğrenmelerini sağlıyoruz. Yine fen bilimleri için aynalar konusunun uygulamalı bir biçimde işlenebileceği bir alan oluşturduk. Reosta Model ile de televizyon ve cep telefonlarının çalışma prensiplerinden örnekler veriyoruz. Elektriği kablosuz iletmeyi hedefleyen tesla bobinini anlatan bir uygulama alanı yaptık. Günlük yaşamda kullanılamıyor ama çalışma prensibini anlatmaya çalıştık. Güneş, rüzgar ve mekanik enerji uygulamalı bir şekilde anlatan bir model yaptık. İnsanların RNA yapısını yaptığımız maket ile görsel bir şekilde anlatıyoruz” dedi.

KÖY OKULUNDA JÜPİTER’İ İZLEYECEKLER

Gökyüzü gözleminde kullanılan teleskobu öğrencilere tanıtmak istediklerini ifade eden Özgen, “Bu normalde gökyüzü gözleminde rasathanelerin kullandığı araçlarından biri. Yaykın’da böyle bir şeyin olması öğrencilerimiz için çok büyük önem arz ediyor. Bu öğrencilerimizin çok kolay ulaşabileceği bir imkan değil. Böyle bir imkanı sağladığımız için çok mutluyuz. Gökyüzünde yeterli açıyla baktığımızda ay, mars, Venüs, jüpitere kadar bu gözlemi yapabiliyoruz. Yeterli açıyı sağladığımızda hepsi mümkün. 600 kat büyütmesi var. Yani 600 metreyi bir metredeymiş gibi gösteriyor. Lens çapları 70 milimetre, ışık açıklığı çapı 400 milimetre olduğu için jüpiteri rahatlıkla görebiliriz” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER MUTLULUKLARINI DİLE GETİRDİ

Sözlerini sürdüren Özgen, “Bu sınıfı oluştururken temel amacımız mekanik ve mekantronik konusunda öğrencilerimizin bilgi sahibi olabileceği bir alan oluşturmaktı. Hem dersi öğrensinler hem de ileride geleceğin meslekleri konusunda bir adım atıp bilgi sahibi olsunlar. Örneğin tren ve basit makinalar konusundaki model anlatımları ileride teknolojik gelişmelere yapabilecek çocuklarımız için bir adım oluşturuyor. Örneğin bir mekanik mühendisi oldu. Ülkemizde şu an kullanılmayan maglev treni tasarladı diyelim. Bu hem ülkemiz için çok önemli olur hem de bizler için bir gurur kaynağı olur. Buradaki parçalar açısında baktığımızda olağanüstü derecede imkanlar sunmaya çalıştık. Köy okullarında görülemeyecek bir imkan sunduk. Ağırlıklı olarak Fen bilimleri, fizik, kimya, biyoloji derslerine yönelik bu sınıfımızda sosyal bilimlere yönelik görsel anlatımlar da mevcut. Buradaki mateyalleri oluştururken tahta, iplik, bakır tel, pil, mıknatıs, elektrik kabloları kullanarak öğrencilerimizle birlikte bu modelleri kendimiz yaptık. Öğrencilerin hayvanları öğrenebilmeleri için böcek fosilleri aldık. Çok fazla hazır malzeme almadık” dedi. Sınıf hakkında görüş bildiren öğrencilerden Yiğit, “Çok güzel olmuş. Erhan abimiz yardım etti, biz yaptık” dedi. Medine ise, “Çocuklar için çok yararlı” ifadelerini kullandı. Süleyman, “Hem eğleniyoruz, hem öğreniyoruz” şeklinde konuştu. Enes ise “Uzay insanda merak uyandırıyor. Umarım akşamları da gökyüzünü inceleyebiliriz” dedi.