Alemler Ortaokulunda Müdür Koray Arsoy'un ev sahipliğindeki etkinliğe Emniyet Amir Vekili Muhittin Özgercel, Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, Halk Eğitimi Müdürü Nadir Kambak, okulda akıl ve zeka oyunları sınıfı açılmasında katkıda bulunan Dedeoluk Kıraathanesi İşletme Sahibi Servet Dedeoluk, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından projeler tek tek gezildi. Proje Yürütücüsü Ersin Süyüm’ün koordinatörlüğünde 8 danışman öğretmen gözetiminde 38 öğrenci tarafından hazırlanan 19 proje görücüye çıktı. Okulda öğrendikleri dersleri pratiğe döken öğrenciler hayata dokunan çalışmalara imza attı. Fen Bilimleri, Matematik, dil ve sosyal bilimlerin alanına giren çok sayıda çalışmaya imza atan öğrenciler Akıllı Sulama Sistemi, Bitkiler İçin Şeker gibi projelerle tarım alanında uygulanabilecek çalışmalar geliştirdi.

ENGELLERİ AŞMAK İÇİN KONUŞAN ELLER PROJESİ


Elektrik Üreten Arabalar projesi ile arabaların elektrik üretiminde kullanılabileceğine yönelik icat geliştiren öğrenciler Işıklı Baston, Engel-siz, Konuşan Eller projeleriyle sosyal yaşama dokunan çalışmalara imza attı. Englısh Word Wıth Pınball ve Snapword ile İngilizce öğrenmeyi kolay hale getiren öğrenciler İlk Alfabem Göktürkçem, Şiir Seli, Ayın Evreleri, Fenmola, Unutulmaya Yüz Tutmuş Değerlerimiz, Doğru Bildiğimiz Yanlış İnanışlar, Çarkıtürk, Okulumuzdaki Teknolojik Rahatlıklar ve Rahatsızlıklar, Fraktal Nerede, Benim Sınıfım gibi projeler geliştirdi.

AKILLI SULAMA SİSTEMİ GELİŞTİRDİLER


Toprağın nem ihtiyacını sensörler sayesinde sürekli takip ederek otomatik sulanmasını sağlayan Akıllı Sulama Sistemi ve yollarda arabaların rüzgarıyla elektrik üretilmesini sağlanması yönündeki çalışmayı içeren Elektrik Üreten Arabalar projesi dikkat çeken çalışmalar arasında yer aldı. Konuşan Eller isimli proje ise işitme engelli ve onlarla iletişime geçen kişilerin hayatını kolaylaştıracak bir proje olmasıyla öne çıktı. Sensörler yardımıyla işaret dilini sese dönüştürülmesini anlatan Konuşan Eller projesi günlük yaşama uyarlanabilecek bir çalışma olarak sergide yer aldı. İlk Alfabem Göktürkçem projesi kapsamında ilçede üretilen çömleklere istenilen kelimelerin Göktürkçe’sinin yazıldığı stant ile proje konusu yerel unsurlarla birleştirilerek kalıcı hale getirildi. Bilim Fuarının sonunda Özel Eğitim Sınıfı öğrencilerinin yaptığı ürün sergisi gezilirken diğer okullardan gelen öğrenciler de Bilim Fuarını gezerek öğrenci arkadaşlarının yaptığı projeleri yerinde inceledi.