Prostat erkek üreme sisteminin bir parçasıdır ve bu organ yeni doğan tüm erkek bebeklerde bulunmaktadır. Dolayısıyla prostat hastalığı olarak bilinen rahatsızlık bu organın kontrolsüz bir şekilde büyümesini ifade etmektedir. Özellikle 40 yaş ve üzeri erkeklerde rastlanan prostat hastalığı önemli birçok belirti ile kendini göstermektedir. Prostat hastalığının belirtileri ortaya çıktığında uzman doktorlar tarafından koyulan prostat teşhisi Sonucunda tedavi süreci başlamaktadır. Prostat hastalığının tedavi yaklaşımları 3 farklı uygulama ile tamamlanmaktadır. Prostat hastalığının mevcut durumuna göre öncelikli olarak düzenli takip ve gözlem süreci yer almaktadır. Eğer hastalık henüz ilk aşamalarında ise ilaç ile tedavi süreci işlemektedir. Ancak çoğunlukla prostat hastalıkları için tedavi süreci cerrahi yöntemlerden oluşmaktadır.  Prostat ameliyatı yöntemleri hastanın yaşına, varsa ek hastalıklarına, prostat büyüklüğüne ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak belirlenmektedir.

Prostat ameliyatı nedir

Özellikle 40 yaş ve üzeri erkeklerde görülen prostat büyümesinde ilaçla tedavi yapılamıyor ise tek tedavi yöntemi prostat ameliyatı olmaktadır.  Bazı prostat hastalarında tedavi sürecine ilaçla başlamakta ancak zamanla kullanılan ilaç tedavisi yeterli gelmemektedir. Bazı prostat hastaları tedavide kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle ilaç tedavisini sürdürememektedir.  Ya da bazı Prostat hastaları için ilaçla tedavi dönemi için geç kalınmıştır.  Bu hastalar için prostat tedavisinde kullanılan en etkin ve tek yöntem prostat ameliyatıdır. Prostat büyümesi rahatsızlığından ilaçla tedaviye yanıt vermeyen hastalar için prostat ameliyatı yapılmaktadır. Ancak bazı hastalar ilaçla tedaviye karşılık veriyor olsa da prostat büyümesine bağlı olarak mesanede taş oluşumu, idrar yollarında tekrarlayan kanamalar, sıklıkla karşılaşılan İdrar yolu iltihapları veya idrarını boşaltamama gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Prostat ile birlikte bu tür rahatsızlıklar söz konusu olduğunda yine devreye prostat ameliyatı ile tedavi süreci girmektedir.

Prostat ameliyatı yöntemleri

Gelişen teknoloji ve tıbbi ilerlemeler sayesinde prostat ameliyatları farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Prostat ameliyatı denildiğinde klasik yöntemler ve lazer yöntemleri olarak iki farklı uygulama görülmektedir. Prostat hastası için uygulanacak olan en doğru yöntemin hangisi olduğunu Hekim karar vermektedir. En doğru prostat ameliyat yöntemi belirlenirken burada hastanın özellikleri önemli bir yere sahiptir. Prostat hastasının yaşı ve prostat büyüklüğü öncelikli baz alınan kriterlerin başında gelmektedir. Aynı zamanda varsa ek hastalıkları ve kullandığı ilaçlar ameliyat yöntemini belirlerken dikkat edilen unsurlar arasında yer almaktadır.

Prostat cerrahisinde Lazer yöntemi

Lazerle yapılan tedavi ve cerrahi operasyonlar farklı birçok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Üroloji hastalarının tedavisinde lazerin kullanılması ile birlikte prostat cerrahisinde de lazerle yapılan operasyonların etkisi artmıştır.  Lazer yöntemi ile yapılan prostat ameliyatları için farklı birçok yöntem geliştirilmiştir. Ancak Tüm bu yöntemler arasında en çok tercih edilen tedavi yöntemi Holep olarak bilinmektedir.  Bu yöntem sağlamış olduğu büyük başarı oranları ile prostat tedavisinde çok önemli bir devrin başlangıcı olarak görülmektedir.

Holep nedir

Holmium lazer ile prostat enükleasyonu yani Holep Lazer ile yapılan prostat ameliyat yöntemlerinin başında gelmektedir.  1995 yılından bu yana uygulanan Holep yöntemi son yıllarda lazer teknolojisinin gelişmesi ile birlikte en sık kullanılan yöntemlerden birisi olmuştur. Holep yönteminin en sık kullanılan prostat ameliyat yöntemlerinden birisi olmasının en önemli nedeni ise teknolojik tıbbi cihazlar sayesinde hastaların operasyon sonrası karşılaşmış oldukları komplikasyon riskinin minimum düzeyde olmasıdır. Dolayısıyla bu operasyonlarda başarı düzeyi oldukça yüksektir. Holep ameliyatları 30 gram ve üzeri bütün prostat boyutlarında uygulanabilmektedir.  Aynı zamanda 80 gram ve üzeri prostat büyüklüklerinde diğer tekniklere göre çok daha başarılı bir yöntem olarak tercih edilmektedir.

Neden Holep ameliyatı tercih edilmektedir

Prostat sadece erkeklerde bulunan ve idrar kesesi çıkışına yerleşmiş olan organa verilen isimdir.  Normalde 20 gram civarında bir ağırlığa sahip olan prostat yaş ilerledikçe büyümeye başlamaktadır. Özellikle 40 yaşından sonra büyümeye başlayan prostat böylelikle bir hastalığa dönüşmektedir. İyi huylu ve kötü huylu olarak nüksedebilmektedir.  Ve 40 yaş üzeri erkeklerin yüzde 50'sinden fazlası prostat ile ilgili bir hastalığa sahip olabilmektedir.  Prostat hastalıkları prostat kanseri, prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat iltihabı şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Sıklıkla karşılaşılan prostatın iyi huylu büyümesi için kullanılan en etkin tedavi yöntemi Holep ameliyatlarıdır.  İyi huylu prostat büyümesinde Holep yönteminin tercih edilmesinin birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Neden holep ameliyatı tercih edilmektedir diye araştıranlar için işte o nedenlerden bazıları;
  • Holep prostat dokusunun tamamını temizleyerek dışarı alınmasını sağlayan kapalı bir ameliyat yöntemidir.
  • Her büyüklükteki prostat için uygulanabilmektedir.
  • Özellikle 80 gram ve üzeri büyük prostatlarda açık cerrahi yöntemlere benzeyen oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
  • Prostat büyüklüğü ne olursa olsun kapalı olarak uygulandığı için kesi bulunmamaktadır.
  • Kanama riski minimum düzeyde olduğu için kan desteğine ihtiyaç duyulmamaktadır.
  • Bu operasyon sonrasında hastanın tekrar prostat ameliyatı olmasına gerek kalmayacaktır.
  • Holep yöntemi uygulama koşullarına bakıldığında hasta için oldukça konforlu bir yöntemdir. Bu nedenle prostat cerrahisinde altın standart tedavi olarak bilinmektedir.

Holep ameliyatı nasıl yapılır

Holep Prostat tedavisinde kullanılan kapalı bir yöntemdir. Hastanın durumuna göre genel ya da spinal anestezi ile uygulanabilmektedir. Bu ameliyat sürecinde penisin dış idrar kanalından bir kamera ile girilerek operasyon gerçekleştirilmektedir. Kamera ile prostat dokusu görüntülenmektedir, mesane incelenmekte mesanede taş ya da tümör olup olmadığı net bir şekilde anlaşılmaktadır.   Holep ameliyatında büyümüş prostat dokusunun ayrılması ve kapsülün sınır noktalarının lazer yöntemi ile kesilmesi sağlanmaktadır. Prostat dokusunun büyüklüğüne bağlı olarak bu ayrılma tek parça halinde olabileceği gibi 2 veya 3 parça halinde de yapılabilmektedir. Aynen prostat parçaları mesane yatılarak daha sonra burada morselatör adı verilen bir tıbbi cihaz ile müdahaleye tabi tutulmaktadır. Morselatör yardımı ile prostat dokusu tamamen parçalanarak vücut dışına atılması sağlanmaktadır.  Tüm bu işlemler sırasında doku içerisinde yer alan her bir damar lazer ile mühürlenmektedir.  Dolayısıyla çok az bir kanama gerçekleşmektedir.

Holep ameliyatı sonrası

Holep Ameliyatı yüksek teknolojili sistemlerin kullanıldığı cerrahi müdahalelerdir.  Kapalı olarak uygulanan Holep ameliyatı 1 ila 3 saat arasında tamamlanmaktadır. Bu süreç prostat büyüklüğüne göre değişmektedir.  Tamamlanan Holep ameliyatının ardından hastalar çoğunlukla bir gün müşahede altında tutulmaktadır. Operasyonun ardından bir gün sonra hastalar taburcu olmaktadır.  Ancak bu süreç yine de operasyonu yapan hekimin kararına bağlıdır. Yaşı ilerlemiş ve ek hastalıkları bulunan hastalarda ilave olarak bir gün daha hastanede gözlem altında tutmak gerekebilmektedir. https://tolgaakman.com/holep-ameliyati/