Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Muğla Bölge Müdürlüğü tarafından, Koçarlı’ya bağlı Çakırbeyli Mahallesinde bulunan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'nde, 27 Mayıs 1960 darbesinin 62. yılı nedeniyle program gerçekleştirildi. “62’nci yılında 62 Gazeteci Demokrasi Müzesi’nde” adıyla düzenlenen etkinliğe, Devlet eski Bakanı Prof. Dr. Yüksel Yalova, Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Sezgin Sağun, BİK Denizli Şube Müdürü İdris Cirit, BİK Aydın Şube Müdürü Nuri Gülen, BİK Muğla Şube Müdürü Muharrem Mermertaş, Müze Müdürü Özay Özhan, Müze Uzmanı Bircan Kayacan, ünlü yönetmen Yüksel Aksu, il ve ilçelerin cemiyet başkanları ve gazeteciler katıldı.

“GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK”

Müze Müdürü Özay Özhan, “Müzemiz, bu vurguyu öncelikle gerçek Adnan Menderes’i tanımak ve tanıtmak süreci ile gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Demokrasinin önemi ve Adnan Menderes’in şahsiyeti demokratik yöntemlerle seçilmiş olan iktidarın darbe ile sonlandırılan mücadelesini olaylar ve olgular üzerinden objektif bir tutumla yeniden ortaya koymaktadır. Bilindiği üzere her müze bir okuldur, her ziyaret kısa bir eğitimdir. Aydın’ın yetiştirdiği yiğit evlat Adnan Menderes ve dava arkadaşlarının demokrasi mücadelesi, müzemizde ilkesel olarak yaşatılmaya devam edecek ve gelecek nesillere aktarılacaktır” dedi.

“FARKINDALIK OLUŞTURULACAK”

İletişim Başkanlığı Muğla Bölge Müdürü Sezgin Sağun, programda yaptığı konuşmada, Menderes’in sağlığında onunla iletişim kuranlarla buluşmanın son derece anlamlı olduğunu söyledi. Sağun, "62. Yılında 62 Gazeteci Demokrasi Müzesi'nde” adlı çalışmanın önemine işaret ederek, şöyle dedi: "Bu etkinlik müzenin tanıtılmasına ve merhum Başvekil Adnan Menderes ile ilgili farkındalık oluşturulmasına vesile olacaktır."

“UTANÇ TABLOSU OLARAK HEP KALMIŞ”

"Yassıada Mahkemeleri" adlı sunum yapan Devlet eski Bakanı Yüksel Yalova, “Farklı bir sonuç çıkınca sandığın sonuçlarını yönetenlerin arzusuna uydurmak için 'Gizli sayım' demişiz. Açık oy, gizli sayım ve o kara leke bugün bile bir utanç tablosu olarak hep kalmış. Eğer doğru iş yapmazsanız, adına istediğiniz kadar 'Hürriyet Bayramı' deyin, sonra kaldırırsın yine asker eliyle. Bugün 62 yıl diyoruz. 162 de olsa, 1062 de olsa 10 yıl görevde olan, halkın oylarıyla seçilmiş bir başbakanı ve 2 arkadaşını idam ediyorsunuz. Siyasal cinayet sözcüğü hafif kalır. Ama gün geldi '3 sizden 3 bizden'e döndü iş. Bunlar da Türkiye'nin parçalarıydı” ifadelerini kullandı.
Yönetmen ve senarist Yüksel Aksu da rahmetli yönetmen Tunç Başaran'ın, kısa konuşmasında Menderes'in sinemasını ve filmlerini yapmayı hayal ettiğini belirtti.

ANILARINI ANLATTILAR

Ayrıca Adnan Menderes’i sağlığında gören Özel Kalem Müdürlüğünü yapmış Mustafa Şevket Tan, kâhyalığını yapmış Münevver Çıkrık, korumalığını yapmış Asın Civan ve köylüsü Orhan Demir de özel davetliler olarak etkinliğe katılarak, anılarını ve yaşadıklarını paylaştı. Konuşmaların ardından katılımcılar Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ni gezerek, yetkililer tarafından bilgilendirildi. Bilgilendirmede, şunlar kaydedildi: “Müze 90 dönüm arazi üzerine konumlandırılmış, bir rekreasyon alanıdır. İçerisinde uygulama restoranı, Adnan Menderes Camii, restorasyonu yaptırılan Roma dönemine ait tarihi bir köprü, iki adet tescilli yel değirmeni, Aydın yöresel ürünlerinin tanıtılıp satışının yapılacağı 8 adet ofis bulunmaktadır. Müze binası Şehit Başvekil Adnan Menderes’in Yaslı Adada “Ethem bizim burada ne işimiz vardı? Buradan kurtulursak gideceğim Çine Çayı’nın kenarındaki söğüt ağaçlarının dibine başımı göğe kaldıracağım ve ağaçlarının yüzüme vuran rahiyasıyla saadeti yakalacağım” diyerek hasretle yad ettiği Çine Çayı’nın karşısına konumlandırılmış. Müze 3 kattan oluşmaktadır. Bodrum katında çok amaçlı salon ve kütüphane, zemin katta Adnan Menderes’in biyografisi ve siyasi hayatı, 1. katında da demokrat parti ve icraatlar dönemi yer almaktadır.”