Arıcılık sektöründe Türkiye’de söz sahibi olan Aydın’da arıcılar tarafından 2017 yılında Aydın Bal ve Arı Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (BALKOOP) kuruldu. Arıcıların ürünlerini hak ettiği değerde satılmasına ve vatandaşların sağlıklı arı ürünlerine ulaşmasına katkı sunmak için hayata geçirilen BALKOOP, arıcılardan ve vatandaşlardan gördüğü yoğun ilgi ile kısa sürede büyüdü. Efeler, Karpuzlu ve Nazilli’de açtığı mağazalarından arıcıların ihtiyacı olan her türlü malzemeyi uygun fiyatlara almasına imkan sağlayan kooperatif, arıcılardan aldığı bal, polen, propolis ve arı sütü gibi arı ürünlerini de vatandaşlarla buluşturdu.

“İHRACAT DA YAPIYORUZ”

Arıcıların ve arı ürünü tüketen vatandaşların vazgeçilmez adresi olan BALKOOP’u yönetim kurulu üyeleri İlhan Deveci ve Zihni Yıkılmaz ile birlikte yöneten Başkan Mehmet Gür, “Aydın, arıcılıkta ülkemizin önemli illerinden bir tanesi. Yaklaşık 2 bin 760 arıcımız, 365 bin arılı kovanımız var. Farklı illerden gelen arıcılarla birlikte ilimizde sezonda 15 bin arıcımız, 1,5 milyon kovan arımız oluyor. Arıcılar olarak zor şartlarda binbir emekle üretim yapıyoruz. Meslektaşlarımızın ürettikleri bal, polen, propolis ve arı sütü gibi ürünlerini değerinde satmalarına katkı sunmak ve vatandaşlarımızın sağlıklı arı ürünlerine ulaşmasını yardımcı olmak için BALKOOP’u kurduk. BALKOOP aracılığı ile arıcılarımızın arı ürünlerini almamızın yanı sıra kendilerine kovandan bal sağım makinesine kadar her türlü arı ekipmanlarını da uygun fiyatlara sunuyoruz. Arıcılarımızın ürünlerini de vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Zaman zaman yurt dışına bal ihracatımız da oluyor” ifadelerini kullandı.

“FABRİKA KURACAĞIZ”

Kooperatifin ilk mağazasını Efeler ilçesine bağlı Umurlu Mahallesi’nde hizmete açtıklarını dile getiren Gür, “Efeler mağazamız kısa sürede hem arıcılardan, hem de vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Talep olunca Karpuzlu ve Nazilli’de de birer mağaza açtık. Şu anda üç mağazamız ile hizmet veriyoruz. Bundan sonraki hedefimiz fabrika kurup, kendi markamız ile ürettiğimiz arı ürünleri ile marketlerde yer almak. Ayrıca oluşturacağımız internet sitesinden vatandaşlarımızın ürünlerimize kolayca ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Her geçen gün büyümesini sürdüren kooperatifimize alışverişleri ile katkı sunan başta arıcılarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza teşekkür ederiz” dedi.