Rusya-Ukrayna savaşında dolayı çilek ihraç edemeyen ve kışın sert geçmesinden dolayı havaların ısınmasıyla çileklerin erken ermesi nedeniyle Sultanhisarlı üreticiler, fiyatları düşük kalmasından şikayetçi. İlk hasadın geçen seneki fiyatlardan 12-13 liradan açıldığını ifade eden üreticiler, ikinci hasatda fiyatların yükselmesinde umut bekliyor. Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, çilek üretimi yapan Ercan Sarıkaya’yı çilek tarlasından ziyaret etti. Ziyarette Başkan Yıldırımkaya, Sarıkaya’nın sezon hakkındaki yakınmalarını dinledi.

“SAVAŞTAN DOLAYI ÇİLEKLERİ SOĞUK ZİNCİR VE MEYVE SUYUNA VERDİK”

Üreticinin şu andaki fiyatlardan memnun olmadığını ifade eden üretici Ercan Sarıkaya, “Tarlalarımızda ihracata uygun sofralık olarak tat ve lezzete uygun çeşitlerimiz var. Daha önceki çeşitlerimiz ihracata gitmediği için daha sağlam çeşitler sabrına, fresh gibi çeşitlere yöneldik. Bölgemiz şu anda kapasite olarak 10 bin dekara yönelik çilek üretimi var. Bunun yanında da büyük bir sanayi oldu. Sanayide de girdiği için meyve suyunda, reçelde ön plandayız. Büyük bir işçi potansiyelimiz var. Aydın’ın bütün mahalleleri olsun, Nazilli ve ilçeler olsun çilek üzerinden para kazanıyorlar. Lakin bu kışın sert geçmesinden dolayı ürünlerde sıkışma yaptı ve bir anda olgunlaştı. O yüzden üreticiler şu anda fiyatlardan memnun değil. Fiyatlar toparlamaya başladı ama çileğin üretimi azaldı. Girdiler çok yüksek. İşçilik 3’e katladı. Ama çilek geçen senenin parasına göre aynı parada. Bununda sebebi Ukrayna-Rusya savaşıdır. Bize büyük bir darbe vurmuştur. Savaştan dolayı soğuk zincir ve meyve suyuna verdik” dedi.

“ÇİFTÇİMİZ İKİNCİ DÖKÜMDE PARA KAZANACAK”

Maliyetlerin çok arttığını dile getiren Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, “Tamamen örtü altı bir merkeziz. Örtü altı yapan tekil ve ilçe Aydın’ın Sultanhisar ilçesidir. Yılda 20 bin dekar üzerinde 100 bin ton çilek üretmek suretiyle ciddi bir gelir elde etmekteyiz. Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere Moldova, Gürcistan ve Romanya gibi ülkelere ihracat yaparken bu sene savaştan dolayı Ukrayna ve Rusya’ya gönderememekteyiz. Bu anlamda fiyatlarımız çok çok düşük oldu. Aşağı yukarı 10-12 lira bandında çileklerimiz satılıyor. Şu anda dünden beri de 15-16 bandına geldi. Bu zamana kadar 1 dolar baz alınırdı. Aşağı yukarı da o fiyatlarda olması lazım ki üreticimiz para kazansın. Maliyetler çok arttı inşallah ikinci dökümlerde çiftçimiz para kazanacak” ifade etti.