27 Mayıs darbesinin ardından 17 Eylül 1961'de idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes, Yassıada’da yargılanırken bir arzusunu dile getirmişti. Menderes’in arzusu konağının bulunduğu Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli mahallesi girişindeki Çine çayı kenarında bir söğüt ağacının altında oturmaktı. Rahmetli Adnan Menderes bu arzusuna kavuşamadan idam edildi. Ancak Menderes’in hatıraları, Çine Çayı’na yaptırılan müzede yaşatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Menderes’e vefa göstermek amacıyla yapımına öncülük ettiği Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nin açılışını da 15 Ocak’ta kente ziyaretinde bizzat gerçekleştirdi. Kapılarını ilk kez açan müzedeki eserlere hayran kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara da “Müzeyi mutlaka görün” çağrısında bulunmuştu. Erdoğan’ın çağrısıyla birlikte müze, açıldığı günden beri tıklım tıklım doldu.

SLOGANLARI VE SEÇİM AFİŞLERİ DİKKAT ÇEKİYOR


Çakırbeyli’de bulunan Adnan Menderes Konağı’nın birebir benzeri olan müzenin dıştan görüntüsü ihtişamıyla görenleri büyülerken içesindeki eserlerle de tarihe yolculuğa çıkarıyor. Müzenin ana kapısından girişte ziyaretçileri Menderes’in bir sözü karşılıyor. 19 Mayıs 1948’de Nazilli ziyaretinde Menderes’in “Türk milleti olgun bir millettir. Demokrasi O'nun hürriyet davasını tahakkuk ettirmek için ihtiyar olunacak tek yoldur" sözüyle müzeye giriliyor. Müzenin salon kısmında Menderes’in çok partili demokrasiye geçişteki seçim sloganları, seçim afişleri bulunuyor. Menderes ile özdeşleşen “Yeter söz milletindir” sözünün yanı sıra “Başlanan işlenin bitmesi lazım, Kalkınmaya devam, Güvendin seçtin, Az laf çok iş, Senin Parti Demokrat Parti” sözleriyle döneme damga vuran siyasi sloganları müzede görmek mümkün.

ŞAHSİ EŞYALARI SERGİLENİYOR


Müze, Menderes’in şahsi eşyalarından oluşan zengin materyallerle de dikkat çekiyor. Adnan Menderes'in, Nüfus-hüviyet cüzdanı, ehliyeti, Türkçe ve eski Türkçe el yazısı, mührü, İstiklal Madalyası, kol düğmeleri, çay semaveri, antika radyosu müzenin en dikkat çekici eserleri. Menderes'in idam sehpasına giderken söylediği "Hayata veda ettiğim şu anda, devletime ve milletime saadetler dilerim” şeklindeki son sözünün bulunduğu pano, müzeyi gezenleri duygulandırıyor.

MUTLULUKLARI TABLODA KALDI


Müzede Menderes’in eşi Berin Menderes ile olan tablosu hemen göze çarpıyor. Berin Menderes’in yakasında bir çiçekle koltukta oturduğu, yanında Adnan Menderes’in koltuğa dayanıp ayakta durduğu anlar, genç çiftin mutluluk tablosu olarak müze yerini almış. Bu güzel tablonun az ilerisinde ise Berin Menderes'in, Yassıada'daki Adnan Menderes'e, "Sevgi dolu... Dua dolu" mektupları ve Menderes'in eşine gönderdiği sevgi, özlem ve dua mektupları yer alıyor. Menderes’in çiftçilik yaparken kullandığı sarı traktörü ve giriş kapısı önünde duran makam aracı da ilgi odağı oluyor. Müzenin içi Menderes’e ait zengin materyaller barındırırken dışındaki tepede iki yel değirmeni bulunuyor. Tepeye çıkıldığında Çine Ovası ile Menderes’in çocukluğunun geçtiği Çakırbeyli mahallesi görülüyor. Müzeye gelenler, restore edilen tarihi köprüden geçip, otantik kafeteryada çaylarını yudumluyor.


BAKAN SOYLU, VATANDAŞLARA TEŞEKKÜR ETTİ


Açıldığı günden beridir yoğun ilgi gören Adnan Menderes Demokrasi Müzesi, 4 ayda 40 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nin 4 ayda 40 bin 815 ziyaretçiye ev sahipliği yapmasının ardından vatandaşlara teşekkür eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Milletimiz, şehit Başvekilimiz Adnan Menderes’in anısına sahip çıkıyor. Adnan Menderes Müzesi tarihin yeniden ve gerçeklerle yazıldığı yer. Açıldığı günden bugüne kadar kısa bir sürede toplam 40 bin 815 ziyaretçiyi ağırladı” ifadelerine yer verdi.