İlk konuk “ Türkiye’deki Milli Parkların Güncel Durumu ve Sorunları” konulu sunumuyla ADÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj Planlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ oldu.
Göktuğ, söyleşide Türkiye’deki bir alanın milli park olarak belirlenmesinde dikkat edilen hususların milli ve milletlerarası düzeyde öneme sahip doğal ve kültürel kaynak değerlerinin bulunması ve kaynak değerlerinin tahrip edilmemiş ya da tahribatın geri dönüşümüne olanak vermesi, alanın rekreasyonel potansiyelinin varlığı ve özel durumlar dışında en az 1000 hektar alan büyüklüğüne sahip olması gerektiği konusunda bilgi verdi. Dünya’da ilk kez Amerika’da 1872 yılında Yellowstone’un Milli Park ilan edildiğini, ülkemizde ise 1958 yılında Yozgat Çamlığı’nın Milli Park yapıldığını söyledi. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Milli Parkları “Büyük ölçekteki ekolojik süreçlerle birlikte barındırdığı türlerin ve ekosistemlerin, çevresel ve kültürel değerlerin korunduğu (1); bilimsel araştırmalara (2), eğitim çalışmalarına (3) , rekreasyonel faaliyetlere ve ziyaretçilere (4) olanaklar sağlayan büyük oranda doğal ya da doğala yakın alanlardır” olduğu şeklinde tanımladığını belirtti.

DÜNYADAN MİLLİ PARK ÖRNEKLERİ SUNDU


Türkiye yüzölçümünün yüzde 8,9’u korunan alan iken yüzde 1,1’i ise Milli Park olarak koruma altında bulunduğunu, denize kıyısı olan 3 milli parktan birinin Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı olduğunu söyleyerek, önemli özellikleri hakkında bilgi verdi. Korunan alanlarda ziyaretçi yönetimine ilişkin eksiklikleri, dünyadaki Milli Parklardan örnekler vererek Milli Parklarda yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı. Milli Parkların ve diğer korunan alanların sıradan bir orman içi mesire alanı olmadığını belirterek buralarda eğlenirken öğrenme, bilinçlenme, araştırma alanlarının olması gerektiğinin altını çizdi. Milli Parklarda bilgilendirme, danışma, ortaklaşa karar verme, ortaklaşa hareket etme gibi yönetişime katılım evrelerine vurgu yaparak, korunan alanlarda iyi yönetim için; Meşruluk, şeffaflık, hesap verebilirlik/sorumluluk, kapsayıcılık, tarafsızlık, ilişkisellik, esneklik gibi prensiplere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Sunumdan sonra konukların sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ’a, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Dr. Varol Aydın tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.