2020 yılından beri bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını Türk insanının geleneklerini de etkiledi. Sokağa çıkma yasaklamasının olduğu süreçte hiçbir düğün yapılamazken, daha sonraki süreçte yemekler tabldotta ikram edildi. Meyve suyu ve pastalarla misafirler ağırlandı. Tonlarca kiloluk büyükbaş hayvanların yatırılıp kesildiği, devasa kazanlarda yemeklerin pişirildiği geleneksel Aydın düğünleri unutulmaya yüz tutarken, salgın sürecinin hafifleyip birçok pandemi yasaklamalarının kaldırılmasıyla düğünlerde kazanlar yeniden kaynamaya başladı.

AYLAR ÖNCESİNDEN GÜN ALIYORLAR

Davetlilerin yedirilip içirildiği geleneksel Türk düğünleri ile birlikte birçok sektör ile birlikte aşçıların da işleri açıldı. Birçok Aydınlı geleneksel düğünleri özlediğini belirtirken, düğün yoğunluğu hat safhaya ulaşmış durumda. Düğün yapacak olanlar aylar öncesinden aşçılarıyla anlaşıp gününü almadığı takdirde aşçı bulmakta güçlük yaşıyor.

HERKESİ MEMNUN EDİYORLAR

Köşk’te düğünlerde aşçılık yapan Osman ve Emre Candan zor geçen pandemi sürecinin ardından işlerin açıldığını belirtip düğün yapacakların aylar öncesinden gün aldığını kaydetti. Davetli sayısına ve düğün sahibinin arzusuna göre geleneksel yemeklerden, ızgara çeşidine kadar her türlü yemeği yapıp davetlilerin ağızlarına düğün sahiplerinin de gölüne hitap ettiklerini kaydeden Osman Candan, “Pandemi sürecinde tabldot usulü birkaç çeşit yemeklerle düğünlerimizi yapmaya çalıştık. Salgın kısıtlamalarının kalkmasıyla yoğun bir düğün sezonuna giriş yaptık. Ailecek bu işi yapıyoruz. Düğün sahibinin talebine göre ızgara köfte, tavuk çeşitlerinin yanı sıra geleneksel düğün yemeklerimizi de misafirlerimize sunuyoruz. Keşkek ve tatlılarımız ile düğünlerimizi daha tatlı hale getiriyoruz. Düğünlerde daha çok geleneksel yemekler tercih ediliyor. Son dönemde ızgara köfte tavuk talepleri de ilgi görmeye başladı. Salgının son bulması herkes için iyi olduğu gibi bizim işlerin açılması için de çok iyi oldu” şeklinde konuştu.