Tarihi Kervansaray’da gerçekleşen törene Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Onur Ödülü Seçici Kurulu Başkanı ve Kültür ve Turizm eski Bakanı Fikri Sağlar, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, televizyon programcısı Ayhan Sicimoğlu, Fox TV eski haber spikeri Fatih Portakal, CHP Kuşadası İlçe yönetimi, Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) ile meslek odalarının temsilcileri, Lütfi Suyolcu’nun eşi Hülya Suyolcu, oğlu Çağrı Suyolcu ve kızı Çiğdem Suyolcu katıldı.

“EKODOSD ÇEVRE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KURULUŞ”

Törenin açılış konuşmasını yapan Çiğdem Suyolcu, anmaya katılan herkese teşekkür ederek babasına olan sevgi ve saygısının 27 yıldır hiç tükenmediğini belirtti. Çiğdem Suyolcu, şöyle dedi: “Bu yıl ödülümüzü Bahattin Sürücü’ye verme kararı aldık. Bahattin Sürücü, 2004 yılından beri ekibiyle birlikte ekolojik döngüde problem yaratan veya yaratma ihtimali olan birçok konuya müdahale etti. İnsanın rant için doğaya karşı başlattığı savaş o kadar büyük bir yıkıma sebep oldu ki artık bu yıkımla baş edebilmek imkansız bir hale geldi. Bu bağlamda Bahattin Sürücü yaptığı çalışmalarla bizler ve çevre için çok önemli bir kişi. İnanın bu günümüzü Bahattin bey gibi insanlara borçluyuz bu gelinen durumla samimiyet de mücadele eden Doğal Hayatı Koruma Vakfı, EKODOSD gibi daha küçük kentlerde kasabalarda şehirlerde mücadele edenler dışında hiç kimse hiçbir şey yapmıyor. Dünya liderlerine baktığım zaman insana iyi gelen bir şeylerle ilgilenen bir lider göremiyorum. Maalesef dünya kötü kalpli liderleri dönemini yaşıyor bir türlü bitemedi bu dönemler. Şimdi bu Bahattin bey gibi adamlar olmasa bu günümüz de yoktu, yarınımız da.”

“İYİ Kİ VARSINIZ”

Suyolcu, “Bu konu ile ilgili fikirlerimi umutlu bir şekilde tamamlayıp gerçeklikten kopmak istemiyorum, en sevmediğim şey gerçeğin tuzağına düşmek belki az sonra Fikri Bey ya da Bahattin bey konu ile ilgili daha umutlu konuşacaklardır ki sanmıyorum çünkü benden daha çok şey biliyorlar daha mutlu bir konuya eski milletvekili ve kültür bakanlarımızdan babamın çok güvendiği bir arkadaşıydı. Yanılmamışım babam öldürüldükten sonra konuyu ısrarla meclise taşıyan, aylarca hatta bir buçuk yılı bu konuyu araştıran irdeleyen yani o dönemin şartları ile yapılması gereken her şeyi yapan ve yaptırmaya çalışan grubun içindeydi. Ben o dönemde olup biten hiçbir şeyi unutmadım. Bir gün gelip bu insanlara, sayıları çok değil, içi dolu bir teşekkür edebilir miyim diye kafamda birisi vardı. Fikri Bey size tüm siyasi hayatınız boyunca sergilediğiniz adalet anlayışı ve arayışı için çok teşekkür ediyorum iyi ki varsınız" dedi.

“GERÇEK, HUKUK DEVLETİ OLDUĞUMUZDA ORTAYA ÇIKACAK”

Kültür ve Turizm eski Bakanı Fikri Sağlar ise, “Merhum Lütfi Suyolcu’yu asla unutmayacağız. Ailesine ne mutlu ki kızı Çiğdem Suyolcu, 27 yıldır babasının anısını yaşatıyor. Kuşadası halkı da Suyolcu’dan bahsederken övgüyle konuşuyor. Bugün Lütfi Suyolcu Onur Ödülü’nü çalışmalarıyla çevreye ve doğaya büyük katkı sunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’ye vermekten dolayı mutluluk duyuyorum” diye konuştu. Sağlar ayrıca, Lütfi Suyolcu'nun öldürüldüğü yıl döneminde TBMM Susurluk Soruşturması Komisyonunda olduğunu ifade ederek, “Katiller bugün ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor ve kendilerini açıklamaktan çekinmiyorlar. Yaptığı açıklamalar nedeniyle 2021 yılını Sedat Peker yılı ilan etmiştim. Çünkü Susurluk dosyası içinde Suyolcu cinayetinin faillerini araştırdık. Belki belgeleyemiyoruz ama hepsi bildiğimiz isimler olduğu belli. Bir gün gerçekten hukuk devleti olduğumuzda gerçekler ortaya çıkacak, o failler bulunacak. Yapanlar bellidir, onların yaptıkları açıklanacak ve hesaplaşılacaktır " ifadelerini kullandı. Suyolcu'nun Kuşadası'na ve halkına sahip çıktığı için öldürüldüğünü söyledi. Bugünkü iktidarın bazı odakları kullanarak toplumu sindirmeye çalışacağını ifade ederek, namuslu vatandaşlar olarak bu ülkenin tekrar Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Çağdaş, laik bir ülke olması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti. "Lütfi Suyolcu bizim için bir namus şehididir, dürüstlük şehididir. Kuşadası halkına hepinize saygılar sunuyorum sevgiler sunuyorum" dedi.

ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERİYORUZ

Ödülü alan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de “Öncelikle beni bu değerli ödüle layık gören herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de doğaya verilen tahribat iyice arttı. Bizler çevremizi korumak için elimizden geldiğince çaba gösteriyoruz. Eğer çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak çevremizi korumalıyız” ifadelerini kullandı.

LÜTFİ SUYOLCU, İCRAAT İNSANIYDI

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Lütfi Suyolcu’yu saygı ve rahmetle andığını belirterek, “Kuşadası’nda Lütfi Suyolcu denildiğinde akla gelen ilk şey icraat insanı olmasıydı. Yakınmak yerine icraat yapmayı seven, sorunların üzerine giden bir belediye başkanıydı. Çiğdem Suyolcu da babasının adına bu ödülü icraat gerçekleştiren ve sorunların üzerine giden kişilere veriyor. O yüzden bu tören Lütfi Suyolcu’yu çok iyi anlatıyor” dedi. Yapılan konuşmaların ardından gelecek yılın ödül komisyonu onursal başkanının Fatih Portakal olacağı ve komisyonda Kuşadası'nın iş insanları Rıdvan Kavi ve Murat Saraç'ın yer alacağı ifade edildi. Lütfi Suyolcu anısına döktürülen 3 bin kişilik lokma Kervansaray önünde vatandaşlara dağıtıldı.