Araştırma Komisyonu kurulması talebini Meclis Başkanlığına ileten Bülbül, önergesinde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerlerine göre 2020 yılında temiz havası olan sadece iki il olduğunu belirterek, 45 ilde ise hava kirliliğinin ulusal sınır değerleri aştığını vurguladı.

AYDIN TEHLİKEDE


Önergesinde Anayasanın 56’ncı maddesini hatırlatan Bülbül, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Ancak sağlıklı bir çevrenin gereği temiz hava sağlanamamakta, hava kirliliği sorunuyla aktif ve etkin bir mücadele yürütülmemektedir. Sağlık ve Çevre Birliği HEAL (Health and Environment Alliance) tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Gününde yayınlanan raporuna göre sadece kömür santrallerinin yarattığı kirliliğin Türkiye’ye sağlık maliyeti yıl da 53.6 milyar liradır. Jeotermal enerji santrallerinin de hava kirliliğine neden olmaktadır. Özellikle Aydın ilinde JES’ler nedeniyle hidrojen sülfür gazının yoğun şekilde solunmaktadır” dedi.
Hava kirliliğinin nedenlerinin araştırılması ve önlenebilmesi için etkin çevre politikalarının oluşturulmasının şart olduğunu belirten Bülbül, bunun için Meclis’te komisyon kurulmasını talep etti.