Karacasu Belediyesinde Meclis İYİ Parti Belediye Meclis üyesi 30 yıllık eğitimci ve idareci Nail Kurt, uzun yıllardır sürdürdüğü tarım çalışmalarına getirdiği yeniliklerle de adından söz ettiriyor. Dereköy Mahallesinde 3 yıl önce başladığı salep üretiminde ilk yıl edindiği tecrübeler sayesinde başarılı bir sonuç elde eden Kurt, bu yıl ürünlerini piyasaya sunacağını dile getirdi. Karacasu’da yeni bir ürüne öncülük ettiği için mutlu olduğunu ifade eden Kurt, “Karacasu’da ilk oldu. Daha önce benimle birlikte deneme yapanlar oldu ama çabuk vazgeçtiler. Ben devam ettim. Satış yapacak seviyeye geldim. İlgilenenlere tavsiye ediyorum. Peşine düştüğün zaman yarım dönüm arazi bir aileyi rahat geçindirir” dedi. Karacasu’da Orchis, barlia, serapias salep cinslerinin verimli olduğunu ifade eden Kurt, “Eylül sonu gibi dikim yapılır. Önemli olan toprağın nemini korumak gerekiyor. Yağmur azsa fıskiyelerle nem ihtiyacını karşılıyorum. Çok güneş görmemeli. Damlama sulama da yapılabilir. 15 Nisan’dan Haziran ayına kadar hasat devam eder” şeklinde konuştu.


“YUMRULARIMIZ YETERLİ BÜYÜKLÜĞE ULAŞTI”


Çalışmaları hakkında bilgi veren Kurt, “3 yıl önce başladığımız salep üretim çalışmalarında ilk iki yıl istenilen sonucu elde edemedik. İlk iki yılda elde ettiğimiz tecrübeler sayesinde bu yıl güzel bir sonuç elde ettik. Toprağın nemini, suyunu ve güneşle ilişkisini nasıl ayarlayacağımızı öğrendik. Fazla güneş orkidelere zarar veriyordu. Gölgeli bir alan oluşturduk. Ürün kaybımızı minimuma indirdik. İlk ürün hasadımızı yaptık. Söktüğümüz salep yumrularını yeni yerlerine dikiyoruz. Bir kısmını tohum yapmak için kurutmaya ayırdık. Yeni sezonumuzu bu şekilde sürdürüyoruz. 200 metrekarelik alanda 100 kilo bir salep tohumu diktik. Mevcutları sök dik yaparak alanımızı 400 metrekareye çıkaracağız. Yumru ömrünü tamamlamış gerekli büyüklüğe ulaşmış yumrularımızı tohum olarak değil artık tüketim amacıyla değerlendireceğiz. Gerek çay gerek dondurma alanında değerlendirilmesini sağlayacağız” dedi.

“6 KİLO YAŞ SALEPTEN 1 KİLO KURU SALEP ELDE EDİLİYOR”


Hasada yeni başladığını ifade eden Kurt, “Şu an 20 metrekarede hasat yaptık. 20 kilo kadar yaş salep ve bunların fideleri var elimizde. Yaş salebin piyasadaki değeri 300-400 liraya satılıyor. Kuru salebin fiyatı ise bin-bin 500 arasında değişiyor. Yaklaşık 6 kilo yaş salepten bir kilo kuru salep elde ediliyor. Yaş salebi temizledikten sonra 10 dakika kaynar suda haşlatıyoruz. Üzerine soğuk su dökerek gölgeli bir ortamda kuruması ve sertleşmesini sağlıyoruz. Daha sonra öğütme makinasıyla toz haline getiriliyor. Şu an yıllık 100 kilo yumru üretme şansım var. Bunu yarısını tohum olarak değerlendirmem gerekir. 50 kilo kalır. Bunu da gerek yaş gerek kuru olarak değerlendireceğim” dedi.