Efeler Ziraat Odası tarafından, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısı ile Valilik önünde bir tören düzenlendi. Oda meclis üyeleri ve yöneticilerinin hazır bulunduğu törende Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve Meclis Başkanı Mustafa Çıldır, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ile tören sona erdi. Törenin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Kendirlioğlu, salgın ve savaşın çiftçiliğin, üretimin ve gıdanın ne kadar değerli olduğunu, gıdasız kesinlikle bir yaşamın olmayacağını gösterdiğini söyledi. Çiftçiliğin ve tarımın gündeme gelmesinden dolayı mutlu olduklarını belirten Kendirlioğlu, mazot, gübre, zirai ilaç ve tohum gibi girdi maliyetlerinde yaşanan artışlara da dikkat çekti. Savaş ve salgından kaynaklı artışa, bir de kur artışının eklenmesinin girdi maliyetlerinin yükselmesini kaçınılmaz yaptığını dile getiren Kendirlioğlu, girdi maliyetlerindeki artışın ürün satışlarına da aynı şekilde yansıması durumunda, sadece rakamsal büyüme olacağını ve çiftçilik mesleğinin de yapılmaya devam edileceğini ifade etti. Kendirlioğlu, üretimin devamlılığı için devlet desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Desteklemenin gelişmiş ülkelerin tamamında uygulandığını ve çiftçiye rahatlıkla can suyu olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, desteklemenin miktarı kadar ne zaman verileceğinin de büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

“ÜRETİME DEVAM EDERİZ”

Çiftçi ve üreticiler olarak her zaman devletin yanında olduklarının altını çizen Kendirlioğlu, şunları dile getirdi: “Çiftçinin karnını yarıp bakmışlar, 40 yıl varmış, o 40 yıl bizde hiçbir zaman bitmez. Biz üretime devam ederiz, bu sene az kazanırız, önümüzdeki sene çok kazanırız, ya da zarar ettiğimiz yıllar olur ama biz üretime devam ederiz. Ülkemiz ve halkımız bu konuda hiç endişe etmesin.” Market raflarına ürünlerin bir yıllık çalışma ve emeğin sonucunda geldiğine dikkat çeken Kendirlioğlu, çiftçiliğin her zaman hatırlanması, desteklenmesi ve önemli bir meslek olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

"KAR ETMEMİZ GAYET DOĞAL"

Ürünlerin pahalı olmasının sebebinin kendileri olmadığını belirten Kendirlioğlu, “Bugünkü hayat pahalılığının ya da o ürünlerin pahalı olmasının sebebi bizler değiliz. Yazılı ve görsel basına baktığımızda sanki üreticiler bu fiyatları yukarıya çıkarıyormuş gibi bir imaj var. Hayır, kesinlikle bizler fiyatları yukarıya çekmiyoruz. Bizler de sonuç itibariyle bu mesleği yapıyoruz, bu meslekten çoluğumuza, çocuğumuza bakıyoruz ve evimizi geçindiriyoruz. Elbette bu işleri yaparken bir miktar kar etmemiz gayet doğaldır” dedi.