Eczacılık mesleğinin Türkiye’de bilimsel bir nitelik kazandığı 14 Mayıs 1839’ün başlangıç kabul edildiği ve bu yıl 183’üncüsü kutlanan Eczacılık Günü ve Bayramı kapsamında 21. Bölge Aydın Eczacılar Odası tarafından kutlama etkinlikleri düzenlendi. Aydın Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Sefa Karaarslan, yönetimi ve eczacılar, Valilik binası önünde yapılan törende bir araya geldi. Başkan Karaarslan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Kutlama etkinlikleri kahvaltı programı ile devam etti.

MAHALLENİN SAĞLIĞI BİZDEN SORULUR


14 Mayıs’ın meslek tarihinde çok özel bir yere sahip olduğunu dile getiren Başkan Sefa Karaarslan, “Birliğimiz, bölge eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 44 bin eczacımız ile birlikte kutlamanın kıvancını yaşıyoruz. Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, daha nitelikli bir sağlık hizmeti sunulması ve daha iyi bir sağlık ortamının tesisi için yoğun çaba sarf eden bir mesleğin mensubu olmanın gururuyla yolumuzda yürümeye devam edecek, nice 14 Mayıs’ları yine hep birlikte kutlayacağız. Eczacı, ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamada yetkinlik sahibi olan bir uzman ve sağlık danışmanıdır. Eczane de en kolay erişilebilir, halka en yakın birinci basamak sağlık kuruluşu olarak sağlık sisteminin kilit taşıdır. Bu doğrultuda bu yılki temamızı “Mahallenin Sağlığı Bizden Sorulur” şeklinde belirledik. Bu nedenle diyoruz ki ‘Eczacınıza Danışın” dedi.

ECZACILARIN HAKKI TESLİM EDİLMELİDİR


Covid-19 pandemisinin eczacıların sağlık sisteminin sürekliliğinin sağlanmasında ve acil durumlara müdahalede çok önemli bir rol oynadığını açıkça gösterdiğini dile getiren Karaarslan, “Pandemi süreci; eczanelerin yaygınlıklarını, kolay erişilebilirliklerini, birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu kimliklerini, olağanüstü durumlarda büyük sorumluluklar ve rolleri fedakârca üstlenebileceklerini açıkça göstermiştir. Pandemi döneminde yaşananlar, eczacının mesleki bilgisinin değerini ve olağanüstü dönemlerde oynadığı kritik rolleri gözler önüne sermiştir. Hasta odaklı bir perspektiften bakıldığında, sağlık hizmet sunumuna ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması ve sağlık çalışanları arasında daha etkin bir görev paylaşımının olması gerekmektedir. Artık eczacıların ve eczanelerin hakkı teslim edilmelidir. Bu vesileyle salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan, olağanüstü şartlarda sağlık hizmeti sunarken hayatlarını kaybeden 76 meslektaşımızın, 24 eczane teknisyenimizin ve 2 eczacı odası çalışanımızın aziz hatırasını saygıyla anıyoruz. Bilimsel eczacılığın 183’üncü yıl dönümünde bütün meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutluyoruz” diye konuştu.