Halkın katılımı toplantısının ilki, sabah bölümünde Milas’a bağlı Sakarkaya köyünde yapıldı. Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve bakanlık temsilcilerinin yönettiği toplantıda şirket temsilcileri yapmayı düşündükleri projeyi anlattılar. Katılımcılardan gelen, Latmos’un doğal ve kültürel kaynak değerlerinin yüksek olmasından dolayı yoğun ekoturizm talebi karşısında, şirket temsilcisi; rüzgar santrali turizmi de olabileceğini, bunun en güzel örneğinin Bozcaada’da yaşandığını, buraya gelen ziyaretçilerin memnun olduğunu belirtti.

KÜNER ÜRETİMİNE DARBE VURACAK


“Köylülerim ne isterse o olur” diyen Sakarkaya Muhtarı Hakkı Arıcı, bölgenin en önemli ekonomisinin arıcılık ve çam fıstığı üretimi olduğunu belirtti. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Karya Yolu yürütücüsü turizmci Altay Özcan, turizmci Orhan Serçin, Dr. Varol Aydın bölgenin doğal ve kültürel kaynak değerleri, ekoturizm potansiyelinin önemi, bölgenin eşsiz biyolojik çeşitliliği, yaban hayatı ve bölge insanının geleneksel yaşamı bozulmadan sürdürülebilir bir şekilde hem tarımdan hem turizmden kazanımlarını anlattılar. Bölgede yoğun bir şekilde fıstık çamı ve arıcılık yapan üreticiler, düşünülen RES projesinin en önemli geçim kaynakları olan arıcılığa ve küner üretimine büyük darbe vuracağını belirterek kesinlikle karşı olduklarını belirttiler.

PETEK BALI İKRAM ETTİLER


Arıcılar tepki olarak, üretmiş oldukları bir petek balı getirip parça parça keserek öncelikle şirket temsilcilerine ikram edip “Bakın bu yemiş olduğunuz balı, sizlerin kesmek istediğiniz fıstık çamı ağaçlarında olan basrayı yiyerek yapan çalışkan arılar yapıyor. Bizim geleneksel yaşantımızı bozmayın, böyle mutluyuz biz” diyerek, tüm katılımcılara da dağıtıp tatlı bir tepki gösterdi.

KÖYLÜYE YARARI YOK, ZARARI ÇOK


İkinci toplantı Karpuzlu’ya bağlı Tekeler’de yapıldı. Yoğun bir kalabalığın olduğu toplantıda Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve bakanlık temsilcilerinin yönettiği toplantıda, öncelikle şirket temsilcileri uygulamak istedikleri projeyi anlattılar.
Proje hakkında bugüne kadar hiç kimsenin kendilerine bilgi vermediğini söyleyen Tekeler Muhtarı Ersin Erçetin, toplantı sırasında her şeyi öğrendiğini belirterek; hem şirket temsilcisini hem de gelen STK temsilcilerini dinlediğini ve kafasında durumun netleştiğini, yapılması düşünülen projenin köylülere hiçbir yararının olmayacağını aksine zararı olacağını belirterek görüşlerini belirtti.

GERİ DÖNÜLMEZ TAHRİBATA YOL ACAR

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Çevre Hukuku Uzmanı avukat Cem Altıparmak, uygulanmak istenen proje alanının doğal ve kültürel kaynak değerlerini, ekoturizm potansiyelini, bu proje uygulandığı takdirde meydana gelecek geri dönülmez tahribatları, köylülerin kaybedeceği ekonomik ve sosyal kazanımları anlatarak, bölge halkının geleneksel yaşamlarının bozulmamasını, yaşam alanlarının tahrip edilmemesini, bölgede tarım ve ekoturizm yapılmasını talep ettiler.

TEK AĞAÇ KESTİĞİ İÇİN HAPİSTE YATAN ARKADAŞLARIMIZ VAR


Tekeler ve Yahşiler’den gelen yerel halkın tümü özellikle arıcılar büyük tepki gösterdiler. Yaşam alanlarına bozacak ve ekonomik gelirlerine engelleyecek bu projeyi istemediklerini belirttiler. Şirket temsilcisi köylünün hiçbir arazisine girmeyeceklerini ancak denk gelirse arazi sahibiyle anlaşabileceklerini, anlaşamadıkları takdirde kamulaştıracaklarını söyledi. Genellikle bu bölgelerin tamamının orman olduğunu, 6 metre yol açacaklarını, yol üzerindeki orman müdürlüğünün göstereceği ağaçları keseceklerini, orman işletme şefi yolun 10 metre açılacağını belirtti. Bunun üzerine köylüler “Bizim arkadaşlar tek bir ağaç kestikleri için hapishanede yattı. Şimdi şirket kaç tane ağaç kesecek, buna nasıl izin verilecek? Biz arıcılığı geliştirip bal üretmek için, bir tane daha ağaca basra aşılaması yaparak çoğaltalım diyoruz, sizler ağaçlarımızı nasıl keseceğinizi anlatıyorsunuz" diye tepki gösterdi.
Bir yandan köylüler tarafından imza toplanırken, Avukat Cem Altıparmak tarafından tutanağa işlenmesi önerildi. Toplantı tutanağına “Toplantıya katılım sağlayanlar tarafından projenin yapılmasının istenilmediği belirtildi.” diye bir ibare konularak, toplantı sona erdirildi.