Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından programda açılış konuşmasını yapan Adnan Menderes Üniversitesi Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Kongre Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aytaç, “ Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.’ sözünün gereği olarak yüzyıllardır birlikte yaşadığımız Balkanlar, Kafkasya, Anadolu ve Türkistan coğrafyalarında var olan kültürü, sanatı ve bilimi siz değerli bilim insanlarıyla birlikte ele alacağız” dedi. Geleceğe uzanabilmek adına dünden gelenleri anlayarak bunların üzerine yeni eklemeler yapabilmenin önem taşıdığını belirten Kongre Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aytaç, “Kongremizin ikincisini Türk dünyanın görkemli alimi Prof. Dr. Ali Recepli’ye armağan olarak hazırladık. Kongrenin, bu coğrafyalarda yaşayan milletlere, bilim ve sanat dünyasına hayırlar getirmesini temenni ediyor ve emek veren herkese teşekkür ederim. İlerleyen yıllarda bu bilimsel toplantının gelişerek devam edeceğine ve geleneksel hale geleceğine inancım tam.” dedi.

BİRÇOK KİŞİ KATILDI


Kongre paydaşı Selçuk Üniversitesi’nden Kongre Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı, Azerbaycan İlimler Akademisi Sanat Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ertegin Salamzade, İpek Yolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Gazeteci ve Televizyoncu Dr. Seyfullah Türksoy, Türk Cumhuriyetlerinden katılan bilim insanları adına Azerbaycan’dan Prof. Dr. Abbas Seyidov, yabancı ülkelerden katılan bütün bilim insanları adına Arnavutluk’tan Prof. Dr. Melek Şopi, Kongre Eş Başkanı ve Kuzey Makedonya Milletvekili Prof. Dr. Rubin Zemon, kongrenin bilimsel anlamda etkili ve yararlı geçmesini temenni eden konuşmalarını yaptı.

ADÜ BİLİMSEL PROJELERE DESTEK VEREN BÜYÜK BİR ÜNİVERSİTEDİR”


Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ise “Üniversitemizin araştırma merkezinin öncülüğünde gerçekleştirilecek bu akademik toplantıda 130’dan fazla bilimsel çalışma değerlendirilirken diğer taraftan farklı ülkelerin bilim insanlarının tanışması, kaynaşması başka bilimsel projelere birlikte imza atmalarına da bu kongre vesile olacaktır. ADÜ olarak milletimizin ve devletimizin hayrına olan her türlü akademik çalışmada taşın altına elimizi koymaya hazırız. ADÜ ülkemiz ve yaşadığımız coğrafyadaki komşu ülkelerin üniversiteleri ile insanlığın hayrına yapılacak bilimsel her projeye destek veren ve bundan sonra da vermeye devam edecek alt yapıya sahip büyük bir üniversitedir.” diye konuştu.
18 ülkeden üniversitenin iş birliği ile Türkiye’den 37, yurtdışından 100 bilim adamının katıldığı kongreye ev sahipliği yapmanın Adnan Menderes Üniversitesi için çok değerli olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Ali Akyol, lehçe farkları olsa bile bütün sunumların Türki dillerde ifade edileceği bir toplantının temellerinin oluştuğu bir toplantı olmasını dileyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

ULUSLARARASI TÜRK SANATLARI KARMA SERGİSİ AÇILDI


Açılış konuşmalarının ardından Kongrede emeği geçenlere plaket takdimi, Eğitim Fakültesi’nden Öğretim Görevlisi Soprano Olcay Şahin’in konseri ve Spor Bilimleri öğrencisi Tansın Elçin’in zeybek gösterisi gerçekleşti. Ardından 25 farklı ülkeden yaklaşık 137 bilim insanının katıldığı ve 53 sanatçı akademisyenin birer eserinin yer aldığı Uluslararası Türk Sanatları Karma Sergisi açıldı. Kongre katılımcılarına Aydın Arkeoloji Müzesi ve Adnan Menderes Demokrasi Müzesi gezisi yapıldı.
Kongreye katkılarından dolayı Aydın’da bulunan sivil toplum kuruluşlarından, Aydın Kültür ve turizm derneği ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Koruma Derneği plaketle onurlandırıldı.


ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPTILAR


2’inci Uluslararası Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Türkistan coğrafyası sanat, kültür, tarih ve folklor kongresi/sanat etkinlikleri kapsamında akademisyen sanatçılar atölye çalışmaları yaptı. Türk Kültürü’nün el sanatlarını tanıtma amaçlı düzenlenen atölye çalışmalarına, Ahmet Aytaç Geleneksel Keçe Çalışması ve Ebru Çalışması, Ayşegül Karakelle, Ekolojik Baskı çalışması, Canan Erdönmez, Mustafa Kula ve Pelin Demirtaş Dikmen Deri El Sanatları Aksesuar yapımı, H. İbrahim Çakır Sigraffito (Kazıma Teknikleri) ve Ajur Tekniği, Hande Ayşegül Özdemir Üç Boyutlu Dokuma ve Hande Kılıçarslan Dokuma Teknikleri, Kadir Ertürk Çini-Tahrir Boyama ve Seramik Torna Uygulamaları, Saadet Nihal Coşkun Deri El sanatlarından Giyim Aksesuarları ve Kumaş Baskı, Servet Akar Kuyumculuk Teknikleri ve Ahşap İşlemeciliği, Ufuk Ören Süs Taşı İşlemeciliği ve Metal İşlemeciliği, Zeynep Balkanal Ahşap Baskı Tekniği ile alanlarında Uluslararası boyutta performansa dayalı çalışma yaptı.