Ege Bölgesi’nin en önemli bitki türlerini bünyesinde barındıran Aydın’da endemik bitki türlerinin korunmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Önemli endemik türlerden biri olan Tüylü Çan Çiçeği’nin korunmasına yönelik de yeni adımlar atıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Tüylü Çan Çiçeği’ni koparmanın cezasının 100 bin 443 TL olduğunu açıkladı.

KIRMIZI LİSTEDE YER ALIYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Sürücü, “Aydın bölgesinin en önemli endemik türlerinden biri olan Tüylü Çan Çiçeği’nin (Campanula tomentosa) en güzel izlendiği aydayız. Söke’ye bağlı Doğanbey/EskiDoğanbey’de, Kuşadası Dilek Yarımadası’nın kuzeyinde, dünyaca ünlü Efes ve Priene antik kentlerinin surlarında, Ahmetbeyli’nin kayalık falezlerinde, Ortaklar çevresinde, Kuşadası Kirazlı Değirmendere’nin bakir kayalıklarında yetiştiği görülmektedir. Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın stratejik hedefleri kapsamında 2018 yılında Tür Eylem Planı içine alınan Çan Çiçekleri, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin Kırmızı Liste’sinde Hassas (VU) kategorisinde yer almakta ve korunması gereken en önemli türlerin başında gelmektedir.” dedi.

ÇAN ÇİÇEKLERİNİ KORUMA BİLİNCİNİ GELİŞTİRMEK GEREKİR”

Efes ve Priene gibi dünyaca bilinen önemli antik kentlerin içinde çıkan Çan Çiçekleri’nin, Türkiye’de doğal ve kültürel zenginliklerin iç içe olduğunu göstermek ve tanıtmak açısından turist rehberlerine de fırsat sunduğunu kaydeden Sürücü, “Dünyada yaygınlaşmaya başlayan botanik turizmi için önemli türler arasında olan Çan Çiçeklerini, öncelikle yetişmiş olduğu coğrafyadaki insanlara tanıtmak, eğitim kurumlarındaki öğrencilere bu konuda bilinçlendirmek ve koruma bilincini geliştirmek gerekir. Dikkat çeken renkleri, kayalarda öbekleşen ve çana benzeyen cazibeli görüntüsüyle görenleri kendine çeken Çan Çiçeklerini koparmanın cezası bu yıl 100 bin 443 TL oldu.” diye konuştu.

“SATAN KİŞİLER KOPARMAMALARI İÇİN UYARILMALI”

Kent pazarlarında bazı pazarcıların doğadan kopardığı Çan Çiçeklerini tezgahlarında satışa sunduğunun görüldüğünü ifade eden Başkan Sürücü, “Çiçeklerin renklerinin çok güzel olduğunu, müşterilerinin çok beğendiğini söyleyen pazarcılar, böylesine önemli bir tür ve cezasının bu kadar yüksek olduğunu bilmediklerini ve bundan sonra da kesinlikle koparmayacaklarını belirttiler. Pazarlarda Çan Çiçekleri, Akzambaklar, hassas anemonlar ve orkide gibi birçok farklı türün de satıldığı görülmektedir. Böyle önemli türlerin Pazar yerlerinden alınmaması, satan kişilerin koparmamaları konusunda uyarılması ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Endemik ve nadir türlerin tanıtılması, korunması ve cezalarıyla ilgili bir poster çalışması yapılarak muhtarlıklara, köy kahvelerine ve eğitim kurumlarına asılması önemli ölçüde yararlı olacaktır.” şeklinde konuştu.