Kırsal kalkınmanın doğru projeler ile sağlanması birçok alanı etkiliyor. Yerelde sağlanacak sürdürülebilir üretim; doğanın korunmasını, sağlıklı yaşamı ve ekonomiyi ise doğrudan etkiliyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi de tarımı yerelde güçlendirmek ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için uzun zamandır örnek olacak şekilde ata tohumlarıyla üretim yapıyor.

AYDIN’IN YEREL SEBZELERİ ÜRETİLİYOR

Sultanhisar ilçesinde yer alan serasında yıl boyunca üretim yapan Büyükşehir Belediyesi, yerel ürünlere özel önem veriyor. Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda yerli ürünler olan Koçarlı Pembe Domates, Yenipazar Tatlı Biber ve Aydın Karası Patlıcan’ın yeni sezonundaki ilk mahsullerini hasat ederek vatandaşlarla buluşturdu. ABB’nin üretici ve tüketiciyi aracısız olarak bir araya getirdiği Halk Ege Et marketlerindeki raflarda yerini alan sebzelere vatandaşların ilgisi ise oldukça yüksek.

“YERLİ MALI YURDUN MALI, HER TÜRK BUNU KULLANMALI”

Ekonomik fiyatları, kaliteli ürünleri ve güvenilir yapısıyla vatandaşların ilk tercihleri arasında yer alan Halk Ege Et marketlerinden alışveriş yapan vatandaşlardan Kadriye Olgunca, ata tohumlarından üretilen organik sebzeler hakkında şunları ifade etti: “Organik olmaları bizim için daha güvenli ve her yönden daha sağlıklı. Belirli yerlerde değil her tarafta yerli tohumlarımızın olması lazım. Yerli malı yurdun malı, her Türk bunu kullanmalı.”

DAHA LEZZETLİ

Doğal ürünleri tüketirken daha mutlu olduklarını belirten bir başka vatandaş ise, “Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini destekliyorum. Büyük marketlerden alışveriş yapmak yerine, köylüsüne verilmiş olduğu desteğin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Kahvaltıda kabuklarını soymak zorunda kalmadığımız, daha lezzetli ve ata tohumdan olan domatesleri yediğimizde daha mutlu oluyoruz.” dedi.

ATA TOHUMLARI TÜM ŞEHİRDE FİLİZLENECEK

Ata tohumları ile üretim yapmanın hem üretici, hem de tüketici için önemli olduğuna dikkat çeken Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Üretici ata tohumunu tercih ederse, elde ettiği ürünlerden alacağı tohumları bir sonraki ekimde yeniden kullanabiliyor. Bu ekonomik ve sürdürülebilir bir yöntemdir. Tüketiciler ise doğal ve sağlıklı ürünler ile buluşmuş oluyor. Halk Ege Et marketlerindeki ilgi gösteriyor ki bu ürünlere vatandaşlarımız rağbet ediyor. 8 yıldan bu yana ata tohumlarını koruduk, ürün çeşitliliğini sağladık ve bereketli topraklarımızda üreterek vatandaşlarımıza sunduk. Aynı zamanda bu tohumları ülkenin dört bir yanındaki vatandaşlarımıza gönderdik. Bununla birlikte sadece üretici değil, vatandaşlarımızda üretsin diye her yıl milyonlarca fide dağıtıyoruz. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendiğimiz ve geliştirdiğimiz bu tarımsal hamlenin tüm şehirlerimizde filizleneceğine inanıyorum” diye konuştu.