Aydın ve İzmir gibi kurutmalık incir üretiminin fazla olduğu bölgelerde incir sezonunun yaklaşmasıyla birlikte iğlek piyasasında da oldukça hareketli günler yaşanıyor. İncir sezonu öncesi Aydın ve çevresinde şu an için iğlek sıkıntısı yaşanmazken, reçeli ise büyük talep görüyor.

“ÇOK SEVİLİYOR”

Nazlıköy Yöresel Ürünler işletme sahibi Sevgül Batur, iğlekleri değerlendirerek reçel haline getirdiklerini ve oldukça sevildiğini söyledi. Birbirinden çeşit reçelleriyle ve kuru gıdada başarı basamaklarını hızla çıkan Batur, “İğlek inciri sezonu başladı. İğlek inciri bir diğer adıda top inciridir. Bunlar ağaçlarda heba olup gidiyor. Nazilli’de de o kadar çok var ki biz bunları topluyoruz ve işleyip Nazilli’mize kendimize katkıda bulunuyoruz. Çünkü bu incir dökülüp çürüyor ve hatta içinde sinekler oluşuyor. Biz bu inciri o kadar lezzetli bir reçel haline getiriyoruz. İğlek reçelini tadanlar bu lezzetten vazgeçemiyor. Şu an Türkiye’de hatta yurt dışında bile oldukça sevilen reçeller arasında yer alıyor” dedi.

‘OLDUKÇA AŞAMALI BİR REÇEL’

İğlek reçelinin yapımının ise oldukça meşakkatli olduğunu dile getiren Batur, “İğlek reçelini kabuklu da yapabilirsiniz kabuksuz da. Biz kabuksuz yapıyoruz. Tamamen içindeki acısını vermesi için kabuklarını soyuyoruz. Soyduktan sonra kireç kaymağı suyuna yatırıyoruz sonrasında kaynatıyoruz ve soğuk suyla buluşturuyoruz. Soğuk sudan çıktıktan sonra iğlekleri iğnelerle delip suyunu sıkıp sonrasında reçel haline getiriyoruz. Oldukça aşamalı bir reçel oluyor. Ama bizim için önemli olan sofralarımıza çok güzel bir tat kazandırıyoruz” şeklinde konuştu.