Genellikle Mart ve Nisan aylarındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzugöbeği Aydın’ın Karacasu ilçesinde özellikle Karıncalıdağ ve Bahçeköy, Çamköy, Dereköy, Yazır, Ataköy gibi mahallerde çalı diplerinde bulunuyor. Hafta sonlarını değerlendirmek için çıktıkları arazi gezilerinde kuzu göbeği arayan Karacasulular bu işin ayrı bir bilgi ve tecrübe istediği söylüyorlar. Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihraç edildiği öğrenilen bu ürün yemeklerde kullanıldığı gibi farklı hastalıkların tedavisinde de değerlendiriliyor.

DOĞAL ANTİBİYOTİK


Kuzu göbeği adıyla bilinen mantar türünde Mart-Nisan aylarının yağışsız geçmesi sebebiyle azalma olduğu kaydedildi. Doğal antibiyotik olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiği ifade edilen kuzu göbeği bulma çabası sportif ve sosyal bir uğraşa dönüşürken, mantar fiyatı ile de cep yakıyor. İlk çıktığı dönemde piyasası kilo bazında bin 50 liradan alıcı bulan kuzu göbeğinin fiyatı, şimdilerde 700 liraya kadar düştü. Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihraç edildiği öğrenilen ürün, yemeklerde kullanıldığı gibi farklı hastalıkların tedavisinde de değerlendiriliyor.

2 KİLOSU BİR ÇEYREK ALTIN


Kuzu göbeği alım satımı yapan Selim Ali isimli vatandaş, “Mart ayında çıkar Haziran Temmuz’a kadar devam eder. Ormanlık alanlarda bulunur. Çam diblerinde yetişir. Geçen sene 250-300 liraydı bu sene 700 lira. Geçen seneye göre az olduğu için fiyatı arttı. 2 kilosu bir çeyrek altın yapıyor. Bir kilosu gram altın” dedi.
Göbek alım satımı yapan Ahmet İyison ise, “52 kilo göbek var burada. Bir haftalık göbek bu. Geçen hafta 30 kilo almıştık. Buradan Bozdoğan’a gidiyor. Oradan İtalya ve Fransa’ya gidiyor. Biz toplayanlardan alıyoruz. Geçen sene çok iyiydi bu sene biraz az. Alıcı da çok olduğundan fiyat geçen yıla göre katladı. 1050 liraydı, 860’a düştü oradan 700’e düştü” diye konuştu.