Enginar üreticisi Raif Kalsan, üretimini gerçekleştirdikleri sakız, Bayrampaşa ve Kıbrıs türlerindeki enginarlar ile Türkiye'nin yüzde 43'lük enginar ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Kalsan, "Kanserden korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için bol bol enginar tüketin" dedi.

ÜRETİMDE 1'İNCİ SIRADA


Türkiye'de enginar üretiminde 1. sırada yer alan Aydın'da, genelde enginarı aile çiftçiliği yapan üreticiler dikiyor. Topraklarına 20 yıldır enginar diken üretici Raif Kalsan da bunlar biri. Enginarın Aydın bölgesi için çok değerli bir ürün olduğu söyleyen Kalsan, "Enginarın yetiştirilip sofraya gelmesi 9 ay gibi uzun bir süreç gerektiriyor. Enginarın dikimi ve uyandırması Ağustos sonu gibi başlıyor. Aralık ayında da çapalama, ilaçlama ve gübreleme işlemleri yapılıyor. Mevsim ılıman gittiğinde Ocak sonunda ilk hasat başlıyor, Haziran'a kadar da devam eder. Yani enginar işçilik isteyen ve bakımı zor olan bir ürün. Aydın'da 9 bin dekarlık alanda üretilen enginarlar iyi tarım uygulamasıyla organik olarak sofralarda yerini alıyor. Ancak bu yıl yaşanan iklim krizi nedeniyle 50 günlük bir gecikme meydana geldi. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar tırlar dolusu sevkiyat yapardık" dedi.

SAĞLIK DOSTU


Aydın'da enginar ekim sahalarının hızla arttığını belirten ve şifa deposu olan bu ürünün pandemi döneminde yoğun talep gördüğünün altını çizen Kalsan, "Enginarın 3 bin 500 yıllık bir geçmişi var. Enginar Roma döneminde bile sıkça tüketilen bir bitkiymiş. Ayrıca bu şifa deposu sebzemiz sadece sofralarda tüketilen bir ürün değil, ilaç sanayinde de kullanılmakta. İnsan sağlığına faydası saymakla bitmiyor. Mineral ve vitamin deposu olmasının yanında zengin bir lif kaynağıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeden kalp ve kanser hastalıklarından korunmaya kadar birçok konuda faydası var. Düzenli tüketildiğinde de sindirim sağlığımızı geliştirmeye yardımcı oluyor. Kilo vermek isteyenler için de güzel bir alternatif. Ayrıca enginar yaprakları kolesterolün düşürülmesinde de çok büyük rol oynamakta" dedi.

"ENGİNAR FESTİVALİ YAPILMALI"


Türkiye'de enginar üretiminin de tüketiminin de düşük olduğunun da altını çizen Kalsan, "Türkiye'de enginar üretiminin ve tüketiminin artmasını istiyoruz. Bu konuda yerel yönetimlerden beklentimiz enginarın tanıtılacağı festivallerin düzenlenip organizasyonların yapılması" diye konuştu.