Aydın’ın Karacasu ilçesinde de arife kurulan pazarda eski tadın olmadığını ifade eden pazarcılar satışlarda büyük düşüş olduğunu söyledi. Nazilli Tuhafiyeciler Odası Başkan Vekili Süleyman Karlıdağ, “İnsanlar eskiden bayramda gömlek pantolon alırdı en azından. Şimdi birinden birini tercih ediyorlar. Bizler de mazot fiyatları sebebiyle her hafta gittiğimiz pazarlara 3-4 haftada bir gider olduk. Milletvekilleri hayırlı işler dileyip geçmesin. Bizleri dinleyip sorunlarımıza çözüm bulsun” dedi.

"ALIM GÜCÜ YOK"

Bir çorap satıcısı da “İnsanlar çorap alırken bile düşünüyor. 10 alırken 5 alıyor” ifadelerini kullandı. Müşterilerden Şerife Çoşan da, “Geçen yıllara göre bayram alışverişimizi rahatlıkla yapamadık. Misafir şekeri 50 lira olmuş. Geçen yıllarda 15-20 liraydı. Millet şu an kıyafeti düşünemiyor. Yiyecek üzerinde duruyor. Bende 3 çocuk var, kıyafet almadım” ifadelerini kullandı. Pantolon satıcı İbrahim Gezenge de, “Bayram gibi bir pazar olmadı. Normal bir gün gibiydi. Arife günleri para ceplerimizi dolduruyordu. Şimdi öyle bir şey yok. Milletin almaya gücü yok” şeklinde konuştu.

“PAZARLARA GİDEMEZ OLDUK”

Karacasu’da arife günü kurulan bayram pazarında pazarcılar eski günleri aradıklarını söylerken vatandaşlar da artan fiyatlar sebebiyle giyecekten önce yiyecek alma telaşına düştüklerini ifade etti. Satıcılardan Burhan Karaçam, “Ayakkabı, terlik gibi ürünler satıyoruz. Geçen senelere göre düşük ama Allah bereket versin. Allah bundan kötü etmesin. Her hafta geliyoruz. Yüzde 30-40 düşüş var geçen yılki bayram pazarlarına göre” dedi. Aynı zamanda Nazilli Tuhafiyeciler Odası Başkan Vekili olan Süleyman Karlıdağ, “Durum çok vahim. Mazot parasını kazanamıyoruz. Nedeni ortada. Şu an 300 lira arabamız mazot yakıyor geliş gidiş. Nasıl gidip geleceğim. Durumlar çok kötü. Aldığımız ürünlerin fiyatı ikiye katladı. Müşteriye satmakta zorlanıyoruz. 60 liraya sattığımız gömlek 120 lira oldu. Doğal olarak müşterinin yüzde 90’ını da alamıyor. Biz de mazot parasını çıkamıyoruz. Esnaf kan ağlıyor. Durum bu kadar vahim. Geçen yıllara göre çok kötü. Pazarlara gidip gelemiyoruz” dedi.

İNSANLAR GÖMLEK PANTOLON ARASINDA TERCİH YAPIYOR

Sözlerini sürdüren Karlıdağ, “Önceden 50 lira mazotla geliyordum buraya şimdi 250-300 lira mazot yakıyor. Devletimiz, hükümetimiz görsün bilsin. Öyle gezip tozmakla, hayırlı işler demekle bu işler olmuyor. Bir esnafın içine girip durumumuzu sorsunlar. Çok kriz gördük ama böyle bir şeyle karşılaşmadım. Mazot fiyatlarının bu derece katlandığını görmedim. Bu durumu uyuyan da uyanık da biliyor. Sadece ölenler bilmiyor. Mazot 5 kat arttı, ürünler yüzde yüz zamlandı. Mazotlardan dolayı her hafta gittiğim pazarlara 3-4 haftada bir gidiyorum. Önceden haftanın 6 günü pazarlara gidiyordum, şimdi 3-4 pazara gidiyorum. Diğer günler mazot parası en azından cebimizde dursun diye çıkmıyoruz. Kazancı bırak mazot parasını çıkaramıyoruz. Bayramlarda insanlar pantolon gömlek alırlardı. Şimdi birinden birini tercih ediyorlar. Gömlek alan pantolon, pantolon alan gömlek alamıyor” dedi.

FİYATLAR ARTTI, SATIŞ DÜŞTÜ

Müşterilerden Erdoğan Kesici, “Bayram tatiline geldik. Fiyatlar çok uygun değil. Geçen yıllara göre çok büyük fiyat artışları var. Alım gücümüz düşüyor” ifadelerini kullandı. Ertan Bey, “Bayram olduğu için biraz hareket var. Ama eski bayramlar gibi değil. Eski bayramların yüzde 30’unu ancak yapabiliyoruz. Fiyatlar çok yüksek insanların alım gücü yok. Eskiden 10 çorap alıyorsa şimdi 5 çorap alıyor. 2,5 lira olan çoraplar 5 lira oldu. Müşteri fiyatlara alışamadı. Mazot 6 liraydı, 22 lira oldu. Kardan fedakarlık yapıyoruz” şeklinde konuştu. Satıcı Dudu Sarıdayı, “Fiyatlar için 10 üzerinden örnek verirsek 3 liraysa 7 lira oldu. Fiyatlar 2 kat arttı. Mecbur olanlar alıyor ama olmayanlar almadan dönüyor. Alanlar da 5 tane alacaksa 3 tane alıyor” dedi.

“KIYAFETTEN ÖNCE YİYECEĞİ DÜŞÜNÜYOR İNSANLAR”

Ercan Besimoğlu, “Geçen yıllara göre düşük. Ekonomik durumlar sebebiyle düşüş var. İnsanlar kendini kısıyor” değerlendirmesinde bulundu. Müşterilerden Şerife Çoşan, “Hayat yüzde yüz arttı. Çiftçi öldü. Gübre, mazot olmadıktan sonra çiftçi biter. Hayvan yemleri pahalandı. Vatandaş alıyor ama insanların alım gücü yok. Zorlanarak alıyor insanlar. Geçen yıllara göre bayram alışverişimizi rahatlıkla yapamadık. Misafir şekeri 50 lira olmuş. Geçen yıllarda 15-20 liraydı. Millet şu an kıyafeti düşünemiyor. Yiyecek üzerinde duruyor. Bende 3 çocuk var, kıyafet almadım. Çiftçi bitik gerçekten” dedi.

ÖNCE PANDEMİ ŞİMDİ EKONOMİ

Pantolon satıcısı İbrahim Gezenge, “Durumlar iyi değil. 5 kilo toz şeker aldım 100 lira. Bir tavuk aldım, 80 lira. Yapacak bir şey yok. Satışlar düşük. Allah bereket versin ama kazanmıyoruz. İnsanlar alamıyor. Bayram gibi bir pazar olmadı. Normal bir gün gibi. Arife günleri para ceplerimizi dolduruyordu. Şimdi öyle bir şey yok. Milletin almaya gücü yok. Geçmiş bayramların yarısı yok. Buradan Nazilli’ye gidip gelmek 200 lira. Buradan 400-500 lira satış yaparsak bu masrafı çıkarırız en azından ama o da yok” dedi. Ayten Tunçyürek, “Geçmiş yıllara göre durgun. Geçmiş yılları arıyoruz. İnsanların alım gücü düştü. İnsanlar yiyecek mi alacak, giyecek mi olacak şaşırmış durumda” dedi.

Ramazan Söğüt, “Fiyatlar da artış satışlarda düşüş var. Geçen yıllara göre yarıya yarıya azalma var. Fiyatlar insanlara ağır geliyor. Geçen yıl pandemi vardı, bu yıl ekonomi var. Tökezlemiş durumdayız. Günden güne eriyoruz” ifadelerini kullandı.