Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan İncirliova'da 'Beyaz Altın' olarak bilinen pamuğun tohumları, çiftçiler tarafından toprakla buluşturulmaya başlandı. Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, tüm pamuk üreticilerine hayırlı bir sezon diledi.

KİLOSU ŞU ANDA 20 LİRA

İlçesinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne aktif olarak giren 3 bin 100 çiftçiden yaklaşık yüzde 60'ının pamuk üretimi yapmasını beklediklerini ifade eden Başkan Kaykı, "İncirliova’da geçen yıl 23 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldı. Pamuk ekim alanının bu yıl, 30-32 bin dekar arasında olmasını bekliyoruz. Artış beklentimizin nedeni, pamuk fiyatlarının iyi gitmesidir. Şu anda bir kilogram pamuk, 20 liradan işlem görüyor. Ekimine devam ettiğimiz pamuğumuzu, eylül ayı sonu veya ekim ayı başında hasat edeceğiz. O zamana kadar pamuk fiyatının biraz daha artacağını öngörüyoruz. Girdi maliyetlerimiz yüksek eğer pamuk fiyatları istediğimiz rakamlara ulaşmazsa sıkıntı yaşarız" şeklinde konuştu.

VERİM VE KALİTE ARTACAK

Tarımda kuraklık tehdidinin henüz sona ermediğini, bu yıl geçen yıla göre sadece bir kat daha fazla su alacaklarını dile getiren Başkan Kaykı, "Bu yıl 3 kat su alacağız. Geçen yıla göre bir kat daha fazla su alacak olmamız, pamuğun kalite ve verimini biraz daha olumlu yönde etkileyeceğini ümit ediyoruz" dedi.
Türkiye için pamuğun stratejik bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan Başkan Kaykı, pamuğun en fazla katma değer üreten ürünlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.