Kuşadası’nda Türkmen Mahallesi, oteller bölgesinde bulunan Doğal Botanik Park için gerçekleştirilen incelemeye, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Park ve Bahçeler Müdürlüğü Sorumlusu Cem Özgür Demirci ile EKODOSD üyeleri katıldı.

DOĞAL BOTANİK PARK'IN KORUNMAYA GEREKSİNİMİ VAR


EKODOSD tarafından Günel’e, botanik parkın geçmişinden günümüze devam eden süreci hakkında bilgi verildi. Doğal Botanik Parkın olduğu alanda nemli klima bölgesi oluştuğu, hem Akdeniz elementleri hem Karadeniz ve İran-Turan elementlerinin yoğun olarak görüldüğü bir yer olduğu, kentin içinde kalabilen çok önemli bir habitat alanı olan bölgenin korunarak geleceğe taşınması gerektiği söylendi. Sadece karasal olarak değil aynı zamanda denizel olarak da çok hassas bir alan konumunda olduğu ve zengin bir sualtı faunasına sahip olduğu belirtildi. Endemik Tülüşahların ve yüzlerce bitki türünün bulunduğu botanik parkta, her yıl orkidelerin kaçak olarak toplandığı, bunun önlenmesi için mutlaka çevresinin dokuya uyumlu bir şekilde çitle çevrilmesi, çevre kirliliği yaratan kişilere engel olunması, parkın kuzey ve güney alanlarında iki seyir terasının yapılması, alanın doğal kaynak değerlerinin yerli-yabancı ziyaretçilere tanıtılması için panolarla desteklenmesi önerildi.

TURİZM İÇİN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLEBİLİR


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ayrıca, "Gerek su altı canlıları, gerekse nadir bitki örnekleri açısından kentin içinde böylesine zengin bir alanın olması, Kuşadası gibi bir turizm kenti için çok büyük bir zenginliktir. Alanlardaki deniz-bitki peyzajının bir arada bulunması, rekreatif faaliyet zenginliğini olanak sağlamaktadır. Hareketli topografik yapısı nedeni ile farklı açılardan görsel zenginliğin izlendiği seyir terasları ve bakı noktaları vardır. Bu bölge hem karasal, hem denizel türler açısından zengin biyoçeşitliliğe sahiptir. Park alanlarının sahip olduğu doğal zenginlikler, koruma-kullanma dengesi gözetilerek turizme kazandırılması halinde Kuşadası ekonomisine de olumlu katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda eğitim kurumlarının bitkileri inceleme ve yaban hayatını tanıma gibi derslerini pratik olarak yapabileceği, yerli-yabancı konukların kent içinde doğal zenginliklerin olduğu bir alanda gezebileceği alternatif bir cazibe merkezi oluşacaktır. Geçmişte yaşanmış kötü bir örneğin olduğu düşünüldüğünde, özellikle bu alanların çevresindeki turistik işletmeler ve otellerin kendi gelecekleri açısından da her iki alana özel bir önem göstermesi gerekmektedir” dedi.

ÖNERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN PROJE YAPILACAK


Belediye Başkanı Ömer Günel de doğal peyzajıyla, nadir bitki örnekleriyle, denizel ortamıyla kentin yanı başında henüz doğallığını yitirmemiş zengin biyolojik çeşitlilik barındıran bu alanın tüm değerleriyle korunması gerektiğini ve önerilerin değerlendirilmesi için proje yapacaklarını söyledi.