Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi mevzuatında değişiklikle ilgili kanun teklifinde olduğu ileri sürülen engelli vatandaşların araç alımında ÖTV indiriminden faydalanması ile ilgili olan bölümle ilgili Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Başkan yardımcısı Tuncer Kura açıklama yaptı.
Dernek başkan yardımcısı Tuncer Kura’nın konuyla ilgili “ÖTV indirimindeki engelli mevcut durumu: 2024 yılında hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergi dahil satış Bedeli 1 milyon 591 bin 200 TL’nin bu tutar her yıl yeniden değerlendirme oranında artmaktadır. Bunun altında olan binek otomobiller 2 bin 800 cm3 altında motor silindir hacmine sahip eşya taşımaya mahsus taşıtlar ile motosikletlerin engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından 5 yılda bir mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır. Şu an önerilen ve önerilmesi gündemde olan teklif engellilere sağlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminde kısıtlama getirilmesi gündemde. Yapılacak yeni düzenlemeyle istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi hedefleniyor.

2 İHTİMALLİ ÇALIŞMA


Meclis'e gelecek düzenleme için ise iki alternatif üzerinde çalışıldığı öğrenildi. İlk alternatifte istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi, her yıl yeniden değerleme oranında artan tutarın yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması ve Cumhurbaşkanı'nın yeniden değerleme oranında artan tutarı, yüzde 50'sine kadar artırma yetkisinin kaldırılması üzerinde çalışılıyor.
İkinci alternatifte ise ÖTV Kanunu'ndaki istisnanın kaldırılması, teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması, engellilerin gelir durumları ve alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterler esas alınarak ilgili bakanlık tarafından nakit desteği verilmesi üzerinde çalışılıyor.

HAKLARIMIZIN GASP EDİLMESİNE NEDEN OLANLAR KİM?


Engelli kişi adına ÖTV istisnalı araç alıyorsunuz. Bu aracı engelli kişinin yararına kullanmıyorsanız, tespit edildiğinde; ödemediğiniz ÖTV'yi ödeyeceksiniz. Mevzuat böyle. Örneğin; yaşlı babanızın adına araç aldınız. Babanız Manisa'da yaşıyor. Siz, Ankara'da yaşıyorsunuz ve aracı kullanıyorsunuz. İşte siz, bizim haklarımızın elimizden alınma sebebisiniz. Suçlusunuz!
Ya da örneğin; oğlunuz adına ÖTV istisnalı araç alamadınız ama oğlunuzun bu hakkını birine sattınız. O biri size 50 bin lira verdi, siz de mutlu oldunuz. Bakın siz bu durumda iki kat suçlusunuz zaten. Onuru olanlar, çocuğunun hakkını satmaz. Ya da çocuğunuz adına araç aldınız ama eşinizden boşandınız. Çocuğu eşinize bırakıp çekip giderken aracı da alıp gittiniz. Çocuğunuzun hakkını alıp gittiğiniz yerde suçlusunuz!
Yatağından kalkamayan, kalkamadığı için evde sağlık hizmeti aldığınız yani hastaneye muayeneye dahi götürmediğiniz annenizi, babanızı ya da büyük annenizi, büyükbabanızı, sırf araç almak için (yüzde 90 veya üzerinde bir engelli raporu almak için) hastaneye taşıyorsunuz ya hani... Aracı, kendi yararınıza kullanacaksınız ya...Bir daha düşünün.. Bunları yapan kişiler aslında biz engelli vatandaşların haklarını gasp edip faydalı işlerde kullanan engelli kardeşlerimizi de istismar etmektedirler bu duruma Biz engelli vatandaşlar haklarımızı koruyarak onlara fırsat vermeyeceğiz. Aslında söylenecek çok şey var istismar konusunda; her zaman söylediğimiz gibi haklarımızı tanımıyor ve bilmiyorsunuz bırakın mevcuttaki haklarımızı kendi yaşam standartlarımızı kolaylaştırmak için kullanalım. Sizlerden tek istediğimiz bu TBMM, den beklediğimiz mevcut olan yasayı koruyarak istismarı zorlaştırıp engelli vatandaşların araç alımı önündeki mevzuatları kolaylaştırması örnek görme duyma ve ortopedik engeli olan kişilerin araç almaları ve şoför kullanarak bunu yapmalarını sağlayan yasalar çıkartılması.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN