İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV)’dan Doç. Dr. Arda Tonay'ın, Türkiye denizlerindeki Setase çalışmaları ile Deniz Memelileri Araştırma Derneği (DMAD)’nden Dr. Aylin Akkaya'nın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz sularındaki Kaşalot balinalarının sosyal yapısı ve tehdit analizleri üzerine sunumların gerçekleştiği çalıştay büyük bir ilgi ile izlendi.

Ekodosd 1 Ulusal Yunus Calistayina Katildi 524252 08Bf780033F4Fa6D9D8Bdb0629768Edd

''UZMANLARIN ÖNEMLİ ÇALIŞMA VE ANALİZLERİ PAYLAŞILDI''

Konu kapsamında açıklama yapan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, ''WWF-Türkiye’den Nilüfer Araç, Vatandaş Bilimi Gözüm Doğada uygulaması ve veri analizleriyle ilgili bir sunum gerçekleştirdiği çalıştay çerçevesinde Togay Tanyolaç'tan Deniz plastik çöpünün en ölümcül hali konularında bilgi aldık. Adana Karataş Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Umut Işık'ın Deniz atıkları ve atık balıkçı ağlarının dönüşümü çözüm çalışmaları konusunda ve İBB Kentsel ekolojik sistemler müdürlüğünden Kübra Sanu'dan da İstanbul Boğazı’nda yunus gözlem farkındalık çalışmalarıyla ilgili anlatımlara dahil olduk. Çalıştayın devam eden bölümünde Avukat Berilşah Karan, Akdeniz’deki yunus türlerinin korunmasına dair uluslararası hukuki rejim ve uluslararası sözleşmeler konusundaki sunumu ile bizlerle oldu. Karan'ı, SAD Deniz Memelileri Araştırma grubundan İlksen Dinçer Baş, Yunus gösteri merkezleri ve yunus esaretliği sorunsalı ve ülkemize yönelik çözüm önerileri konusunda verdiği sunumu takip etti'' dedi.

Ekodosd 1 Ulusal Yunus Calistayina Katildi 524252 10610C4Bb52Ad87225A1C05A7A72D30E

''SEVGİ VE BARIŞ TEKNESİ İLE BOĞAZDA YUNUS GÖZLEMİ GERÇEKLEŞTİRDİK''

Çalıştayın sonunda öneriler ve katkılar alınarak farklı konularda değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Başkan Sürücü, ''Biz de kendi bölgemizde yaralı ve ölen yunuslar konusunda bilgi verdik ve bu konularda yaşanan sıkıntıları dile getirdik. Etkinliğin 2. Gününde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sevgi ve Barış teknesiyle, Sarıyer’den Anadolu ve Rumeli fenerleri arasındaki boğazda yunus gözlemi gerçekleştirildi. WWF-Türkiye’den Cansu İlkılınç tarafından boğazdaki yunus türleri ve yapılan gözlemlerle ilgili, İBB Yaban Koru izcileri tarafından boğazın koruları, yaban hayvanları, kuşları ve memelileri hakkında bilgi verildi. Verimli geçen çalıştayın önümüzdeki yıllarda devam edeceği ve uluslararası yapılması konusunda çalışmaların sürdürüleceği bildirildi'' dedi.

Ekodosd 1 Ulusal Yunus Calistayina Katildi 524252 6Ac7B2B2Fa1Ff8Efa04C2Fec4C0Aba04

''YUNUSLARIN KORUNMASI İÇİN DENİZ KORUMA ALANLARINI ÇOĞALTMALIYIZ''

''Deniz ekosisteminin sağlıklı olduğunun önemli göstergelerinden biri olan yunusların ve yaşam alanlarının korunması için deniz koruma alanlarını çoğaltmalıyız. Özellikle son yıllarda oldukça azalan ve genelde trol/gırgır teknelerine hedef dışı av olarak yakalanan Tırtak ve Çizgili yunuslar Kuşadası Körfezi’nde besleniyor, doğumlarını gerçekleştiriyor ve yavrularını büyütüyorlar. Bu sevimli deniz canlılarının yaşadığı bölgeler denizlerin en zengin alanlarını oluşturuyor ve bu bölgelerin hassas deniz koruma alanları olması gerektiğini düşünüyoruz.''

Başkan Çerçioğlu’ndan anlamlı ziyaretler Başkan Çerçioğlu’ndan anlamlı ziyaretler

Muhabir: AYLİN ESER