Kurtuluş Savaşı sonrasında Yunanistan ile yapılan mübadele öncesinde Rumların yaşadığı ve ardından mübadelede gelen göçmenlerin yerleştirildiği Didim’e bağlı Akköy mahallesi, eşine az rastlanır bir duyarlılığa örnek oluyor. Osmanlı ve Rumlardan kalan tarihi taş evleri, yol boyunca uzanan binalarının ismine uygun biçimde beyaz boya ve badana ile bembeyaz görünümlü Akköy mahallesindeki cadde ve sokakların adlarına Türk edebiyatında önemli yer edinmiş 20 yazar, şair, ressam ve tiyatrocunun adı verildi. Mimari özelliğini koruyan mahalle tipik bir Ege kasabasını da andırırken, mahalle sakinleri sebze, meyve, zeytin, zeytinyağı ve sabun ürünlerinin yanı sıra balıkçılık ve ev yapımı salça, turşu, tarhana, vb. ürünleri hem evlerinin önünde hem de mahallede kurulan pazarlarda satıyor.

Akköy Mahalle muhtarı Birol Bıçakcı "Akköy başlangıcından itibaren kültürel açıdan farklı bir yapıya sahip olmuş ve muhtelif zamanlarda yöreye de yayılmış kültürel etkinliklerde bulunmuştur.

Didimin Bu Mahallesinde Sanatci Adlari Sokaklarda Yasatiliyor 495251 E72689466496669B1Bd644A5Baafb7F3

Merhum Muhtar Adnan Zafer Barlak döneminde, O günün Köy İhtiyar Kurulu Üyelerinin (Azaların) kabulü ve köyümüz halkından bu Sayın Güven Pamukçu’nun önerisi, girişimleri ve çabaları ile Akköy’ün cadde ve sokaklarına, tanınmış şair, yazar, ressam ve tiyatro sanatçılarının adı verilmiş. 9 bölümden oluşan tarihi bir yapı restore ettirilerek Türkiye’nin en büyük köy kütüphanesi kurulmuştur.

Didimin Bu Mahallesinde Sanatci Adlari Sokaklarda Yasatiliyor 495251 38Dc62C7Ad5C882Ef2010A759F4Cdfd0

Ayşenur Ezgi Eygi, ölümü göze alarak Filistinlilere destek vermiş Ayşenur Ezgi Eygi, ölümü göze alarak Filistinlilere destek vermiş

Sayın Güven Pamukçu’nun yönetiminde oluşturulan Dernek eliyle yayınlanan ‘’Akköy’’ isimli edebiyat–sanat dergisi 16 yıl boyunca 87 sayı olarak yayınlanmıştır. Resim ve diğer sanatsal sergilerin açıldığı, Türkiye Edebiyatçılar Derneği ve diğer kültür ve sanat insanlarının katılımları ile çok sayıda edebiyat günleri ve söyleşilerinin gerçekleştirildiği, film gösterimlerinin yapıldığı, Ülkemizin çok değerli kültür ve sanat insanlarının ziyaret ve toplantılarına ev sahipliği yapan Kütüphane, günümüzde Didim Belediyesi tarafından devir alınmış olup çok kısa süre sonra yeniden hizmete girecektir.” Dedi. diyen Muhtar Bıçakcı; Didim Belediyesinin ilk bütçesinin de anı odasında olduğu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti " Muhtarlık binamızda bir anı odamız var. 1924 ten 2014 yılları yani Nahiyeliğimizden, köy , mahalle oluncaya kadar geçen bu süreçte görev papan, muhtarlarımız ve ihtiyar köy heyetinde (muhtar azaları) görev alıp hizmet etmiş kişilerin kayıtları ile fotoğraflı duvar panolarını, cadde ve sokaklara verdiğimiz değerli sanatçılarımıza ait künyeler çerçeve içinde duvardaki yerlerinde ve o günlerde kullanılan malzemeler, sandalyeler ve masasına da anı odamızda korumaktayız.” dedi.

Didimin Bu Mahallesinde Sanatci Adlari Sokaklarda Yasatiliyor 495251 Ffe80797Edbaab46881A4F1823E43Afa

“AKKÖY CADDE VE SOKAKLARINDA YAŞAYAN İSİMLER”

Yıldırım Önal(sinema, tiyatro), Adnan Özyalçıner(öykü yazarı), A. Osman Kozan(Kara Müdür lakaplı Akköy'de görev yaptığı anda Yoran'da(Didim) geçirdiği trafik kazasinda hayatını kaybeden, görev şehidi Nahiye müdürü.. Mezarı Akköy mezarligindadir), Atilla İlhan (şair), Bedri Baykam (Ressam-yazar), Cahit Külebi(şair-yazar), Burhan Gunel(Roman-öykü yazarı), Fakir Baykurt(yazar), Feyza Hepçilingirler(Roman-öykü yazarı), Fikret Mualla(Ressam), Gülten Akın Cankoçak(şair-yazar), Hüseyin Yurttaş (şair-yazar), M. Kemal Yilmaz(eğitimci, şair ve siyasetçi), M. Sunullah Arısoy(şair-yazar), Muhsin Ertuğrul (Türk tiyatrosunun kurucusu), Muzaffer İzgü(gülmece ve çocuk yazarı), Orhan Veli Kanık(şair-yazar ve çevirmen) Samim Kocagöz(Söke'li öykü-roman), Senur Sezer(şair-yazar), Șükran Güngör(tiyatro sanatçısı)


Didimin Bu Mahallesinde Sanatci Adlari Sokaklarda Yasatiliyor 495251 F6Cbfa69D5Ac90E40C505Cb5337A601D

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN