Bir ürünün belirli bir bölgeye özgü olduğunu ve kalitesinin o bölgenin iklimi, toprağı, suyu ve geleneksel üretim yöntemleriyle bağlantılı olduğunu coğrafi işaretler gösterir. Aydın’ın coğrafi işaretli ürünleri de bu özellikleriyle öne çıkarak şehrin adını her yerde duyuruyor. Bu tescilli ürünler, hem Aydın ekonomisine katkı sağlıyor hem de kaliteli üretimi güvence altına alıyor.

AYDIN’IN 32 ÜRÜNÜ TESCİLLİ

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) yayınladığı 2024 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu'na göre Aydın, patent başvurularında Türkiye’de 22. sırada, Ege bölgesinde 8 il arasında 5. Sırada, marka başvurularında Türkiye’de 19. Sırada, Ege bölgesinde 4. Sırada, tasarım başvurularında ise Türkiye’de 27. sırada Ege bölgesinde 6. sırada yer aldı. Aydın’a 4’ü Avrupa Birliği tescilli, 1’i geleneksel 32 adet tescilli coğrafi işaret bulunuyor.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Aydın’ın coğrafi işaretli bu ürünleri, sadece lezzetleri ve kültürel değerleriyle değil, yerel ekonomiye sağladıkları katkıyla da öne çıkıyor. Bu tescilli ürünler sayesinde Aydın, turizm ve ihracat alanlarında önemli bir gelir sağlıyor.

MENŞE ADI İLE TESCİLLENEN ÜRÜNLER!

Aydın’a özgü bazı lezzetler ve ürünler, yalnızca bu topraklarda yetişen veya üretilen özgün tatlarla dolu. Menşe adı verilen bu tesciller, ürünün başka bir yerde aynı kalitede üretilemeyeceği anlamına geliyor.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 56712A48Fb50Bcef81A0B66026B9280B

İşte Aydın’ın menşe adı ile korunan eşsiz lezzetleri:

1-Aydın İnciri; (AB Tescilli) Aydın’ın en önemli ihraç ürünü arasında gelen Aydın İnciri, iri boyutu, içi yoğun ballı, ağızda kendine has yoğun bir aroma bırakan ve tatlı kokusuyla dış pazarlarında oldukça talep görüyor.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 9Ea8C25F2B617E6F9F8D6724986Aba31

2-Aydın Kestanesi: (AB Tescilli) Meyve iriliği bakımından diğer kestanelere oranla oldukça iri olan Aydın Kestanesinin parlak renkteki kabuğu kolay soyulabilme özelliği taşıyor. Aydın Kestanesi’nin içindeki etli kısmı ise diğer kestanelere oranla oldukça yumuşak. Bu özellikleriyle Aydın Kestanesi, ülkemiz için eşsiz bir değer.

Ekran Görüntüsü 2025 01 29 100605

3-Aydın Memecik Zeytinyağı: (AB Tescilli) Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın ilinde yetişen Memecik çeşidi zeytinlerden elde edilen, rengi yeşilden altın sarısına değişen, meyve kokusunun yoğun olarak hissedildiği, acılığı ve yakıcılığı belirgin, natürel sızma bir zeytinyağı.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 B47346C22Cf589D567Ef6E52Ed16B2A3

4- Dikmen Çiçek Balı/Dikmen Kekik Balı: Bu ürün belirtilen Karacasu’ya özgü bitki örtüsündeki kekik ve diğer çiçekli bitkilerden salgılanan nektarların, arılar tarafından toplanmasıyla üretilen bir arı ürünüdür

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 3A13Da25Cbd2F75Dc9B7D62Cd4E32C2B

5- Aydın Memecik Zeytini: Memecik çeşidi zeytin ağaçlarının meyvesi. Memecik, Ege Bölgesi’nin en yaygın zeytin çeşididir.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 A44E24E0450Ac0932Fcde2E11F0D6C62

6- Aydın Yamalak Sarısı Zeytin: Aydın ilinde en erken olgunlaşan zeytindir. Yörenin sahip olduğu kendine has iklim, yağış, nem ve rakım özellikleri de Aydın Yamalak Sarısı Zeytininin diğer çeşitlere göre daha erkenci olmasını sağlar

7- Aydın Çam Fıstığı: Bölge ekonomisi açısından önemli bir katma değer ürünüdür.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 A6392C1Bb9Ebd643Cc3B7C0Ef22Ccb2A

8- Kuyucak Portakalı: Kabuğunun kalın ve çok sulu olması, C vitamini özelliğinin çok daha üst segmentte olmasından dolayı tüketici oldukça fazladır.

GELENEKSEL ÜRÜN

1-Şevketi Bostan: Söke’ye has lezzetlerden Şevketibostan yemeği damakları şenlendiriyor.

MAHREÇ İŞARETİ İLE TESCİLLENEN LEZZETLER!

Aydın’ın bazı ürünleri ise mahreç işareti ile tescillenmiş. Bu ürünler, belirli bir bölgeyle bağlantılı olup, başka yerlerde de üretilebilir; ancak orijinal niteliklerini Aydın’da kazanırlar. İşte Aydın’ın mahreç işaretli ürünleri:

1-Dalama tandırı: 150 yıllık bir geçmişi olan geleneğe göre pişirilen, ocağının taşlarının bile özel nitelik taşıdığı bir tandır türü.

2- Nazilli Kar Helvası: Madran ve Karıncalı dağlarından elde edilen doğal karın vişne şurubu ile karıştırılmasıyla elde edilen yaz aylarının vazgeçilmezi.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 Effa901D211Ddaf63Ea1710F778Fa750

3- Ortaklar Çöp Şiş: Germencik’in Ortaklar mahallesinde kamışların ucuna koyun eti ve kuyruk yağı takılarak yapılır.

4- Nazilli Pidesi: Tadı ve enfes kokusuyla iştah kabartan bu pide, Nazilli fırınlarının en sevilen ürünlerinden.

5- Çine köftesi: Çine ilçesinde yapılan bir çeşit ızgara köftesi olar ürünün malzemeleri; kıyma, hayvan iç yağı, soğan, kimyondur.

6- Germencik Ekşili Tavuk: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ikram edilmesiyle bilinen geleneksel yöntemlerle hazırlanan bir yemek türü.

7-Söke Körüklü Çizmesi: Doğallığı, rahatlığı ile yaz-kış giyilebilmesi, çıkardığı ses ile mekâna gelindiğini belli etmesi nedeniyle tercih edilir.

Ekran Görüntüsü 2025 01 29 100614

8- Bozdoğan cevizli sucuğu: Buğday nişastası, içme suyu, beyaz toz şeker ve ceviz içi ile yapılan şekerli bir üründür.

Yarından itibaren geçerli: Nazilli'de ulaşıma zam Yarından itibaren geçerli: Nazilli'de ulaşıma zam

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 305E81Dc55E9A88931C22D575A9C1Bc4

9- Sultanhisar Çileği: Sultanhisar’da üretilen hoş kokulu, lezzetli ve kırmızı renkli bir meyvedir.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 950D785B42Fa8A24957F0Ce51C59A4Cc

10- Dedebağ Keşkeği: Yüzyıllardır Dedebağ Yaylasında, yaylaya ismini veren tarihsel bir kişiliğe addedilerek yapılan bölgeye özgü bir yemek.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 590D918A841D07E33Bb002Bc8944C6F0

11-Söke Tatlı Maya Ekmeği: Nohut çeşitleri kullanılarak elde edilen mayadan üretilen ve kara fırında pişirilen ekmek türü.

12- Karacasu Çömleği: Karacasu ilçesinde doğal ortamda bulunan kırmızı toprak kullanılarak el ustalığı ve geleneksel üretim metoduyla üretilir.

Aydinin Tescillihazineleri Siz Bunlardan Kacini Biliyorsunuz 539842 3B8Bb8B5359660Bd4A829Ddfc1649B98

13- Karacasu Pidesi: İçeriğinde kullanılan malzemelerin kalitesi, üretim tekniği ve pide ustalarının mahareti ile günümüze kadar ulaşmış ve Karacasu ilçesinin sembolü hâline gelmiştir.

14- İncirliova Deve Sucuğu: İncirliova ilçesiyle özdeşleşen deve sucuğu, Türkiye'de deve ürünlerine yönelik ilk coğrafi işaret tescili olarak kayıtlara geçti.

15- Aydın Kabak Tatlısı: Bal kabağından üretilir ve özellikle ramazan ayında iftar sofralarında yer alır

16- Aydın Yuvarlaması: Aydın’ın mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan yuvarlama ilde düzenlenen düğün yemekleri içinde yer alır.

17- Söke Pidesi: İştah kabartan bu pide, kentin en sevilen ürünlerinden.

18- Söke Pamuğu: (AB Tescilli)Yüksek kaliteye sahip Söke Pamuğu AB’de tescillenen ilk pamuktur.

Ekran Görüntüsü 2025 01 29 100558

19- Olukbaşı Oğlak Çevirme Kebabı: Bozdoğan ilçesi Olukbaşı Köyünde üretilen kebaptır

20–Söke Tahinli Pidesi: Söke ilçesinin yöresel lezzetlerinden tahinli pidenin ünü ilçe sınırları aşmıştır

21- Yenipazar Pidesi: Ünü ülkemizi aşarak tüm dünyaya yayılmış bir pidedir.

22- Söke Peksimeti: Söke’de sofraların vazgeçilmezleri arasındadır.

23- Bozdoğan pidesi: Bozdoğan ilçesine özgü bir pidedir

24- Aydın Enginarı: Aydın’ın bereketli topraklarında yetişen ve eşsiz lezzeti ile bilinen Aydın Enginarı hem tarım sektörü hem de tüketiciler nezdinde büyük öneme sahip

Kaynak: HABER MERKEZİ