21 Kasım tarihinde Aydın Anemon Otel’de gerçekleşen ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ve Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen, Avrupa Yılan Balığı (Anguilla anguilla) Habitatının ve Göçünün İyileştirilmesine yönelik yapılan çalıştaya; Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, DKMP Aydın Şube Müdürlüğü, DKMP Söke Şefliği, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Söke Ovası Sulama Birliği Başkanlığı, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği, Onsekiz Mart Üniversitesi, EKODOSD Derneği, Serçin Su Ürünleri Kooperatifi, Serçin, Avşar ve Yeşilköy Muhtarlıkları, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) temsilcileri katıldı.

Avrupa Yilan Baliginin Gelecegi Aydinda Konusuldu 521926 098566205382Db29E51Be8C6Bea2Dffb

BÖLGENİN GELECEK 5 YILIK PLANLARI KONUŞULDU

Çalıştay kapsamında, WWF-Türkiye’nin bilim danışmanı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek tarafından, Avrupa Yılan Balığının küresel ve bölgesel önemi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Enerji Yönetim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ozan Deniz tarafından, Dünyada ve Türkiye’de Su Krizi ve Ekosistem Tahribatı ve Bafa Gölü ve çevresiyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Karar matrisi ve yol haritasının oluşturulmasıyla ilgili ortak bir değerlendirme gerçekleştirildi. Yılan balığıyla ilgili Söke’nin yakın geleceğinin tasarlanması, su kıtlığı ve su kalitesi sorunlarının çözümü için hangi kuruluşların nasıl görev almaları konusunda bir grup çalışması yapıldı. Kurumların, 2025 yılı ve gelecek 5 yıl planlarının aktarılmasına yönelik değerlendirmelerden sonra çalıştay sonlandırıldı. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen Yılan balığının göç yollarındaki tehditlerin ortadan kaldırılması için yapılan çalıştaylara katılan ilgili tüm kurum ve kuruluşların katkıları ve çözüm yolları için yapılacak işbirlikleri, kritik olarak tehdit altındaki Yılan balıklarının geleceği açısından büyük yararı olacaktır.

Avrupa Yilan Baliginin Gelecegi Aydinda Konusuldu 521926 6613387A1B3274F6Cd0Da33B7558860A

AVRUPA YILAN BALIĞI (Anguilla Anguilla)

Vücudu uzun, yılan şeklinde ve kaygan olan Avrupa Yılan balığının ortalama boyu 60-70 cm’dir. Yılan balıkları acı veya tatlı su göllerinde, dere ve çaylarda bulunur. Acı veya tatlı sularda üremez, üremek için 7 bin km. yol kat ederek Sargasso denizine gider. Burada yumurtladıktan sonra ergin yılan balıkları ölür. Yavruların Akdeniz sularına girerek, Büyük Menderes Nehri vasıtasıyla Bafa Gölü’ne gelir. IUCN tarafından hazırlanan Kırmızı Liste’ye göre kritik olarak tehdit altında olan türler arasındadır.

Başkan Çerçioğlu, ameliyat oldu Başkan Çerçioğlu, ameliyat oldu

Avrupa Yilan Baliginin Gelecegi Aydinda Konusuldu 521926 2Ff18D2Df79D877E479387Ebeeb2672D

Avrupa Yilan Baliginin Gelecegi Aydinda Konusuldu 521926 Dac83Da6722370F116B5Ec039B9Abb09

Muhabir: AYLİN ESER