NUMUNE TEK

Son dakika haberleri- Aydın'ın haber sitesi SES Gazetesi'nde

"Soğuk sıkım tesisi kurmak istiyorum"

63 yaşındaki Kerim Saatçioğlu, Didim'de yetiştirdiği Gemlik tipi zeytinlerin yağını soğuk sıkım yöntemiyle ayrıştırıyor. Bu sene 400 kilogram ile deneme yaptığını belirten Saatçioğlu, zamanla tesisleşip Aydın gibi zeytinin merkezi bir şehirde soğuk sıkım zeytinyağını yaygınlaştıracağını söyledi.

  • 25 Aralık 2017, Pazartesi 10:55

Ülkemizde ender yetişen trüf mantarı, goji berry, kamkat gibi meyvelere can suyu veren Kuyucaklı Kerim Saatçioğlu, kendi kurduğu amatör düzenekle soğuk sıkım zeytinyağı üretimine de el attı. Kuyucak'ta yetiştirdiği mahsulleri Didim pazarında satan ve haftanın belirli günlerinde orada ikamet eden Saatçioğlu, mantar yetiştirmek için kurduğu tesiste zeytinlerini de değerlendirdi. Saatçioğlu, silindir şeklinde döktürdüğü demire tahtadan uzun bir sap ekleyerek zeytin ezme aleti geliştirdi. Gemlik tipi zeytinlerini muşamba üzerine sererek üzerinde ileri geri hareketlerle el aletini gezdirip zeytinleri püre haline getirdi. Ardından püreyi sıkma cihazına vererek kol gücü ile suyunu çıkardı. Çıkan suyu da geniş bir kaba alarak yağı ayrışmaya bırakarak süzme işleminden sonra şişelere doldurdu.
TESİS İÇİN DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR
Aydın'ın zeytin bakımından zengin fakat soğuk sıkım yağ bakımından fakir olduğunu söyleyen Kerim Saatçioğlu, "Asıl mesleğim terzilik. Emekli olduktan sonra çalışmadan duramadım. Kuyucak Gencelli'de yapılacak en iyi iş çiftçiliktir. Zaman geçtikçe yeni tarım ürünleri keşfettim ve Aydın'ımıza yeni tatlar kazandırdım. Didim'de mantarcılıkla uğraşıp pazara çıkıyordum. Sonra ev, iş yeri ve zeytin bahçesi aldım. Son 3 haftada soğuk sıkım için ter döküyorum. Bu sene 400 kilogram ile deneme yapacağım. Seneye daha fazla miktarla tesis kurarak büyümeyi planlıyorum. İnşallah bu konuda devlet desteği alırım" dedi.
"SOĞUK SIKIM DAHA FAYDALI VE LEZZETLİ"
Saatçioğlu, zeytinyağının faydalarından bahsederken soğuk sıkımın önemine de değindi: "Zeytinyağı çok faydalı bir besin. Soframızın olmazsa olmazı. Bir de soğuk sıkım yenirse hem faydası hem lezzeti katlanır. Sıkma işlemi çabuk ve soğuk su ile yapıldığı için yağ, aromasını kaybetmez ve besin değeri yüksek olur. Zeytinyağı özellikle sabahları aç karnına içildiğinde bağırsakları temizler ve zindelik verir. O yüzden ambalajımı sıvı sabunu  andıran tek sıkımlık şişeler olarak düşündüm. Bu yıl vaktimi insanlara soğuk sıkım yağı alıştırıp sevdirmek ve buna yöneltmek için çabalamaya harcayacağım" diye konuştu.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Kaynak: EBRU GÜLSOY

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
sanalbasin.com üyesidir
NAMAZ VAKİTLERİ
özge
yukarı çık