KURUÇEŞME

Son dakika haberleri- Aydın'ın haber sitesi SES Gazetesi'nde

Kurutma tünelleri kaliteyi arttırdı

Türkiye'de kuru incir üretiminin yüzde 85'inin gerçekleştirildiği Aydın'da, böcek zararı, aflatoksin ve kirlenme risklerinin minimize edilmesi, kurutma süresinin kısaltılması amacıyla geliştirilen "Tünel Altında İncir Kurutma Projesi" ilk yılda meyvesini verdi.   

Kurutma tünelleri kaliteyi arttırdı
  • 15 Ekim 2017, Pazar 11:47

Aydın’ın en önemli tarım ürünlerinden biri olan incirde aflatoksin ve diğer hastalıkları önlemek amacıyla kurutma aşamasında ilk kez yeni bir yöntem geliştiren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelinde organik tarım yapan toplam 50 üreticinin bahçesine kurutma tüneli kurdu. 
  Sultanhisar’ın Malgaçemir Mahallesi’nde organik tarım yapan Hüseyin Özdemir, “Kurutma tüneli sayesinde incirde kalite arttı. Çevremdeki diğer incir üreticileri bu seneki ürünlerimize imrenerek baktı” dedi.
  PROJE KALİTEYİ ARTTIRDI
  Aydın’da 2017 yılında fiyat açısından altın yılını yaşayan incir, üreticisinin yüzünü güldürürken, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yeni sistemi ise, üründeki kaliteyi etkiledi. İlk defa bu yıl il genelinde organik tarım yapan 50 üreticiyle denenen kurutma tünelleri üretici bazında başarıya ulaştı. Üçte biri çiftçi tarafından karşılanan tüneller, özellikle yağışlı havalarda incirin korunaklı bir ortamda muhafaza edilmesini sağlarken, geleneksel yöntemlerle yapılan kurutmada meydana gelen nem olayının önüne de böylelikle geçilmiş oldu. Hasat döneminde son günlerini yaşayan incir üreticisinin yüzü, kaliteyi arttıran ‘Tünel Altında İncir Kurutma Projesi’ sayesinde bu sezon güldü.  
  “DAHA KALİTELİ BİR ŞEKİLDE KURUTULUYOR”
  Kaliteli olan Aydın incirini daha kaliteli hale getirmek için çeşitli yöntemlerin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, "Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü il genelinde seçmiş olduğu 50 tane çiftçinin bahçesine kurutma tünelleri kurdu. Burada kerevitler toprağa temas etmeden incirler daha kaliteli bir şekilde kurutuluyor. Aydın’da yetişen incirler dünyanın en kaliteli inciridir. Biz de bu kaliteyi korumak amacıyla alfatoksin ve diğer hastalıklarla mücadele kapsamında incirimizi toprakla temas ettirmeden kerevitler üzerinde naylonla kapatılan bir ortamda bütün hastalıklardan uzak bir şekilde kuruttuk” dedi.   
  REKOLTE DÜŞÜK, KALİTE YÜKSEK
  Bu sene ilk defa uygulanan kurutma tünellerinin başarıya ulaştığını belirten Başkan Tarhan, “Aydın’da yetişen incirlerin yüzde 80’i organik tarıma tabi ve organik şartları yerine getirmiş, sertifikasını kazanmış ürünlerdir. Bu tarz tünellerde aflatoksin ve diğer etkenlerden koruyarak organik tarımı başarılı bir şekilde tamamlamak istiyoruz. Bu sene Ağustos ayında yağan yağmurlarla ve doludan dolayı rekoltede biraz düşüş yaşandı ama kalitede sıkıntı olmadı. İncir fiyatlarının yüksekliği tamamen Ağustos ayındaki yağmurlardan kaynaklanan rekolte düşüklüğünden kaynaklandı. Fiyatların düşmemesi de çiftçimizin lehine. Üreticiyle tüketiciye ulaşıncaya kadarki aşamada fiyatlarda denge sağlanabilirse, çok pahalı olmayan incir yiyebiliriz” diye konuştu.
  “KURUTMA TÜNELLERİNİN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜK” 
 
Önceden incirlerini ot üzerinde geleneksel  yönetmelerle kuruttuklarını belirten çiftçi Hüseyin Özdemir ise, “Yağışlı havalarda topraktan gelen nem incirimizin çürümesine neden oluyordu. Kalite kaybı yaşanıyordu. Üzerini naylonla kapattığımızda da terleme yaparken alttan gelen nemle birlikte ürünümüzün kalitesinde yüksek miktarda kayıp yaşıyorduk. İncir ihracatında karşımıza çıkan en büyük sorun aflatoksin. İncirde kalitenin düşmesiyle birlikte Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organik tarım yapan üreticilere yönelik tünel altında incir kurutma projesi başlattı. Aydın’da 50 tane çiftçimizin bahçesine kurutma tünelleri kuruldu. Bizim bahçeye de kurduk. Masrafların üçte birini üreticiler karşılarken geri kalın kısmını ise Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü karşıladı. Deneme amacıyla yapılan bu kurutma tünellerinin çok faydasını gördük.  Deneme amaçlı tünelin dışında da incir kuruttum. Ama tünelin içerisinde kurutulan incir ile dışarıda kurutulan incir arasında çok fark var. Tünel içinde kurutulan incir daha erken, kaliteli ve toprağa temas etmeden kuruyor. Tünel içinde kuruttuğum incirleri gören mahallemdeki diğer üreticiler, ürünlerin çok güzel olduğunu söyleyip tünellerin maliyeti hakkında bilgi almaya çalışıyor. Eğer uygun bir maliyet olursa önümüzdeki yıllarda bütün çiftçiler ürünlerini bu tünellerde kurutur” ifadelerini kullandı.


 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
sanalbasin.com üyesidir
ANKET

Cumhurbaşkanı kim olmalı?

NAMAZ VAKİTLERİ
özge
yukarı çık