Son dakika haberleri- Aydın'ın haber sitesi SES Gazetesi'nde

Keşkek geleneğini yaşatıyor 

Aydınlı Hülya Yardımcı, Osmanlı mutfağından günümüze uzanan 730 yıllık keşkek yemeği geleneğini yaşatmaya çalışıyor.   

Keşkek geleneğini yaşatıyor 
  • 04 Aralık 2017, Pazartesi 10:21

Efeler ilçesi Kuyulu Mahallesi'nde eşi İsmail Yardımcı ile keşkek yemeği yapan Hülya Yardımcı, haftanın iki günü evinde keşkek günü düzenleyerek vatandaşları bu lezzet ile buluşturuyor. Keşkeği ile Aydın'da ünlenen Yardımcı ailesinin evine, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger de misafir oldu. Vali Köşger, keşkeğin tadına bakarak Hülya Yardımcı'yı bu geleneği yaşattığı için tebrik etti. 
  UNESCO'NUN KÜLTÜREL MİRASINDA YER ALIYOR 
  Keşkek yapmayı gelin olarak geldiği Kuyulu Mahallesi'nde öğrendiğini belirten Yardımcı, "Keşkek yemeğinin püf noktalarını gelin olarak geldiğim bu köyde öğrendim. 6 yıl çıraklık yaptıktan keşkek yemeğinin ustası oldum. Eşimle birlikte 16 yıldır keşkek yapıyoruz. Keşkek bu yörenin vazgeçilmez düğün yemeği. Düğün ve çeşitli organizasyonlardan sürekli siparişler geliyor. Siparişlere yetişemediğimiz için artık randevu ile hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'ne giren keşkeğin yaşatılması için çaba harcıyorum" dedi. 
  KEŞKEK GÜNLERİ İLGİ GÖRÜYOR 
  Yardımcı, yardıma muhtaç ailelere destek olmak için iki yıl önce keşkek günleri başlattıklarını kaydederek, “İki yıl önce mahallemizde geçim sıkıntısı çeken bir aileye yardım etmek için keşkek günü düzenlemiştik. 8 ay boyunca keşkek gününden elde ettiğimiz geliri ihtiyaç sahibi olan aileye verdik. Daha sonra keşkek gününe ara verdik ancak vatandaşların yoğun ilgisi üzerine keşkek gününü devam ettirdik. Evimizde her hafta Cuma ve Pazar günleri keşkek günü düzenliyoruz. Bu kadar yoğun bir ilgi beklemiyorduk. Bizim bu keşkek gününden maddi beklentimiz yok. Amacımız insanları keşkek ile buluşturup bu lezzeti tattırmak” diye konuştu. 
  KEŞKEK EMEĞİN ÜRÜNÜ 
  Keşkeğe lezzetini veren şeyin emek olduğunun altını çizen Yardımcı, şunları söyledi: "Keşkek eskiden tüm köylünün katılımı ile imece usulü yapılırmış. Keşkeğin ham maddesi olan buğday ile eti kızgın ateşin üstündeki dev kazanlarda tokmaklarla dövüyoruz. Sakız kıvamına geldiğinde keşkek hazır hale geliyor. Keşkek tamamen el emeği ile hazırlanan bir yemektir. Zaten lezzetini veren de, hazırlanışındaki emektir. Elimizden geldiğince keşkek yapmaya devam edeceğiz."

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
sanalbasin.com üyesidir
ANKET

Cumhurbaşkanı kim olmalı?

NAMAZ VAKİTLERİ
özge
yukarı çık