Son dakika haberleri- Aydın'ın haber sitesi SES Gazetesi'nde

Ballı gelir 

Aydınlı arıcılar, kurdukları kooperatif aracılığıyla Macaristan'a gönderilen 40 ton çam balından 2 milyon lira gelir elde etti. Aydın balı, önümüzdeki yıldan itibaren Avrupa ülkelerinde ağızları tatlandıracak.  

Ballı gelir 
  • 18 Aralık 2018, Salı 9:27

Türkiye'de bal üretiminde 10 bin tonla ilk beş il arasında yer alan Aydın'da çam balı ihracatına başlandı. Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği'nde üç yıldır başkanlık yapan Ayhan Özdemir tarafından Aydınlı arıcıların ürettikleri baldan daha fazla kazanç sağlaması amacıyla iki yıl önce Aydın Bal ve Arı Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kuruldu. Aydınlı arıcılardan doğal çam balı toplayan kooperatif, geçen yıl Macaristan'a gerçekleştirilen 25 ton çam balı ihracatından 1 milyon lira kazandı. Macaristan'dan bu yıl gelen 40 tonluk siparişi de karşılayarak 2 milyon lira kazanç sağlayan kooperatif, yıl sonuna kadar 100 ton çam balı ihracatı hedefliyor.
  AYDIN BALI AVRUPALI OLUYOR
  Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği ve Kooperatif Başkanı Ayhan Özdemir, Dünya çam balı üretiminin yüzde 95'inin Ege Bölgesi'nde yapıldığını belirterek, "Özellikle Muğla ve Aydın'da yoğun bir şekilde çam balı üretilmektedir. Türkiye'de ihracatta kullanılan çam balıdır. Kurduğumuz kooperatifle Aydınlı arıcılarımızdan topladığımız çam balını, Ege Üniversitesi Laboratuvarı'nda analizlerini yaptırıp doğal bal belgesini aldıktan sonra teneke içerisinde Macaristan'a gönderiyoruz. Hedefimiz balımızı kendimiz işleyip kavanoza ve pakete koyup 'Balkoop' markasıyla yurt dışına göndermek. Önümüzdeki yıldan itibaren kendi fabrikamızda 100 ton çam balını paketleyip, Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine Aydın balını göndereceğiz" diye konuştu.
  ARICI DEĞİL ARACI KAZANIYOR
  Baldan üreticinin kazancını arttıracaklarını dile getiren Özdemir, "Balın kilosu 12-13 lirayken marketlerde kilosu 50 liraya satılıyor. Üretici değil aracı kazanıyor. Üretici yaylalarda eziyet çekiyor, bal üretiyor ancak ürettiğinden para kazanamıyor. Bunun önüne geçeceğiz. Türkiye'de en büyük sorun sahte bal. Arının ürettiği bal ve fabrika üretimi bal var. Televizyonda satılan ballar glikoz şurubundan yapılıyor. Tüketiciler gerçek bal zannederek onu alıyor. Sahte bal insan sağlığına zararlıdır. Doğadan gelen, mucize olan doğal balın tüketilmesini tavsiye ediyoruz" dedi. Özdemir, fındıkta olduğu gibi balda da devletin taban fiyat açıklaması ve Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde arıcılık birimi kurulması gerektiğini ifade etti.

 

HABERE AİT RESİMLER


HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
sanalbasin.com üyesidir
NAMAZ VAKİTLERİ
Nazilli Belediyesi Tanıtım
yukarı çık